ROTTECONFERENTIE | VRIJDAG 3 SEPTEMBER 2021

Stichting Plezierrivier de Rotte en Alliantie GroenBlauwe Rotte organiseren op 3 september van 09:30 – 15:30u een werkconferentie over de Rotte. Met genoegen nodigen wij je uit voor deze Rotteconferentie.

Het thema is ‘Landschapspark de Rotte’ van oorsprong tot dam. Dit landschapspark heeft grote betekenis voor de inwoners van de omliggende gemeenten. Het is een park waar functies als wonen, recreëren, ondernemen, educatie en de natuur een plek hebben. Hoe dit te bereiken, met volle aandacht voor evenwicht tussen levendigheid en leefbaarheid? Wij gaan graag met je in gesprek hierover.

Onderstaand tref je het programma en praktische informatie. Aan- of afmelden kan via deze link!

Wij ontmoeten je graag op vrijdag
3 september!

Met vriendelijke groet,
Carol Hol en René van Buuren

PROGRAMMA

09:30 – 10:00 uur Inloop en ontmoeting
10:00 – 12:50 uur Inhoudelijk programma deel 1
12:50 – 13:20 uur Lunch
13:20 – 14:30 uur Inhoudelijk programma deel 2
14:30 – 15:30 uur Excursie

Commissaris van de Koning in Zuid-Holland Jaap Smit en Kinderburgemeester van de Rotte Michael Kortlandt openen samen de derde Rotteconferentie.

Prof. dr. Patrick Kenis
over het Landschapspark de Rotte als organisatienetwerk.

Provinciaal adviseur Z.H. Noël van Dooren
over de kansen voor landbouw, recreatie en natuur in het Landschapspark de Rotte.

Wethouder Daan de Haas (Zuidplas)
over de uitvoeringsagenda van het Ontwikkelplan Landschapspark de Rotte.

MAAK KENNIS MET KINDERBURGEMEESTER VAN DE ROTTE MICHAEL KORTLANDT

De twee initiatieven die de eerste ronde van de Open Oproep Poort van Noord wonnen, presenteren hun uitgewerkte plannen. Tijdens de Rotteconferentie maakt de jury het winnende initiatief bekend.

In het middagprogramma vindt o.a. een statafelgesprek plaats met Gedeputeerde Anne Koning, Hoogheemraad Agnes van Zoelen en wethouders Arno Bonte (Rotterdam)(o.v.b.), Jan-Willem van den Beukel (Lansingerland) en Daan de Haas (Zuidplas). Zij gaan in gesprek over de ambitie om de Rotte als (metropolitaan) Landschapspark te positioneren. Ter afsluiting formuleren zij, samen met andere private en maatschappelijke partijen, hun inzet voor het Landschapspark de Rotte.

WORKSHOPS

Tijdens de conferentie gaan we onder begeleiding van enthousiaste gespreksleiders met elkaar in gesprek over verschillende thema’s. Klik op de titels van onderstaande workshops voor meer informatie.

Welke mogelijkheden voor re-creatie biedt de Crooswijksebocht (CroBo) tijdens en na de verbouwing?

Hoe sla je bruggen tussen natuur, landschap en cultuur, tussen verleden en toekomst van de Rotte? Deze workshop richt zich op het ‘Land van Chabot’ als voorbeeld.

Hoe creëer je gezamenlijk een programmering die ook aansluit bij mensen voor wie het niet vanzelfsprekend is om buiten te bewegen, ontspannen en ontmoeten?

De Rotte is de link tussen binnen en buiten de stad, hoe krijg je die rol maximaal ingevuld en verleid je inwoners om de eerste stap te zetten de natuur in? Met deze workshop richten we ons op inwoners uit Noord/Crooswijk/Centrum.

Wat is de functie van ecologische verbindingen en groenblauwe longen in het Landschapspark de Rotte?

Wat is natuurinclusieve landbouw en wat is nodig om dit stap voor stap samen te realiseren?

De Rotte is van ons allemaal! Hoe stimuleer je de eigen verantwoordelijkheid in en samenwerking voor een schone, hele en veilige Rotte?

Hoe bereik je de Rotte ook met openbaar vervoer en welke rol speelt de Gastvrije Ontvangst vanaf die plekken? In deze workshop zoomen we in op de wijk Ommoord.

Van klankborden en reageren naar co-creëren, hoe realiseer je echte meerjarige samenwerking in het Landschapspark de Rotte?

Wat is de waarde van groen voor een gebied en hoe druk je deze waarden uit met behulp van de 10 indicatoren van de Groene Baten planner?

ORGANISATIE

ORGANISATIE
De conferentie wordt georganiseerd door Stichting Plezierrivier de Rotte en de Alliantie GroenBlauwe Rotte.
 
MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR:
De conferentie wordt mede mogelijk gemaakt door: Provincie Zuid-Holland, Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard, Recreatieschap Rottemeren, Gemeenten Rotterdam, Lansingerland en Zuidplas en diverse gebiedscommissies, wijkraden en wijkcomités in Rotterdam.
In 2020 was het 750 jaar geleden dat de dam in de Rotte is gelegd. Een historisch moment waar de stad Rotterdam door is ontstaan. Dat werd gevierd met diverse activiteiten op en om de rivier de Rotte in 2020 en 2021. De Rotteconferentie is daar één van! De Rotte is van iedereen. De plezierrivier kronkelt vanuit de groene achtertuin van Rotterdam naar het bruisende centrum van deze wereldstad. De rivier biedt met haar levendige kades en groene natuuroevers een plek waar je je thuis voelt en is een bron van plezier en ontspanning. Beleef 750 jaar dam in de Rotte en ontdek wat er te doen is op, aan en nabij te Rotte via www.750jaardam.nl.

PRAKTISCHE INFORMATIE

Outdoor Valley Wintersport*
Rottebandreef 10
2661 JK Bergschenhoek

Openbaar vervoer

Het dichtstbijzijnde openbaar vervoer punt is Metrostation Hesseplaats. Houd er rekening mee dat dit station op 15 minuten loopafstand ligt.

* Let op: dit is NIET Outdoor Valley, maar bij de skiberg.

De parkeergelegenheid is zeer beperkt i.v.m. de tent die op de parkeerplaats staat. 

Kom zoveel mogelijk te voet, per fiets of carpool met elkaar. Deze locatie valt tevens binnen het servicegebied van de deelscooters van Felyx.

Beperkt parkeerplek

Kom je toch met de auto, kom dan op tijd! Vanaf de nabijgelegen parkeerplaatsen is het namelijk een stuk wandelen. Parkeren kan bij de Inktzwamplaats (11 minuten lopen) of Vliegzwamplaats (15 minuten lopen). Kom je vanuit Rotterdam, rij dan naar de Nesseweg in Rotterdam Ommoord. Dit is vanuit Rotterdam beter bereikbaar en je kunt hier gemakkelijk de auto parkeren aan de Nesseweg (10 minuten lopen).

Wij verzoeken je vriendelijk om je van te voren aan te melden. Geef hierbij ook aan naar welke workshop je voorkeur uitgaat. Je ontvangt dan vooraf extra informatie zodat je je kunt voorbereiden. Let op: het aantal plekken bij de workshops is gelimiteerd, dus wees er snel bij!

Sommige van jullie zijn ook uitgenodigd voor de bijeenkomst de Kracht van Water van Provincie Zuid-Holland. Deze vindt plaats op dezelfde locatie. Onze programma’s zijn op elkaar afgestemd. Je kunt dus aan beide bijeenkomsten deelnemen.

COVID19 MAATREGELEN

Uiteraard zijn wij met de Rotteconferentie afhankelijk van de geldende COVID19 maatregelen. Mocht blijken dat het onverantwoord is de conferentie in de huidige vorm te organiseren, dan zullen wij ons beraden op een alternatief of de conferentie verplaatsen. Indien dit aan de orde is informeren wij je hierover.

Vooralsnog geldt:

We willen allemaal veilig aan de Rotteconferentie deelnemen. Wij houden ons tijdens de conferentie aan de geldende coronamaatregelen. Dit houdt in:

  • Toegang is alleen mogelijk met het coronatoegangsbewijs op de Coronacheck-app. Je krijgt toegang met een vaccinatiebewijs (geldig 14 dagen na je laatste vaccinatie), herstelbewijs of een testbewijs. Zorg dat de app met het bewijs al op je telefoon staat. Klik voor informatie over de app.
  • De tent is grotendeels open zodat wij in de buitenlucht zitten en er voldoende ventilatie is.
  • Door het toegangsbewijs en de open tent is het niet verplicht om 1.5 meter afstand te houden. Bewaar daar waar mogelijk, toch gepaste afstand.
  • Vertoon jij symptomen of is iemand uit je huishouden ziek? Blijf dan thuis!
  • We doen een gezondheidscheck bij de entree.
  • Desinfecteer je handen bij de entree.
  • Desgewenst zijn er mondkapjes beschikbaar bij de entree.
  • Volg de looproute en de aanwijzingen van de organisatie.
  • Er zijn vaste zitplekken tijdens het plenaire deel. Deze zijn gelijk aan de zitplekken tijdens de workshops. Blijf hier ook zitten!
  • We beperken de loopbewegingen en halen in kleine groepjes koffie/thee/lunch

WIJ ONTMOETEN JE GRAAG OP VRIJDAG 3 SEPTEMBER!