Save the date: Rottecafé 9 september

Maandag 9 september is het derde Rottecafé van dit jaar. Het Rottecafé bestaat zoals altijd uit netwerken en diverse sprekers die je bijpraten over wat er speelt rondom de Rotte. Dit keer is er ook een rondleiding door het Molenmuseum Zevenhuizen. Ben jij erbij? Reserveer de datum dan alvast in je agenda.

Datum en locatie
Het Rottecafé vindt plaats op maandag 9 september 15:30 tot 17:30 uur bij het Molenmuseum Zevenhuizen, Tweemanspolder 15 in Zevenhuizen.

Aanmelden
Je kunt jezelf alvast aan- of afmelden voor het Rottecafé via ons digitale aanmeldformulier. Onder voorbehoud aanmelden is ook mogelijk. Je kunt het formulier op een later moment nog wijzigen.

Programma
15:30 uur inloop
16:00 uur programma
16:45 uur netwerken en rondleiding Molenmuseum
17:30 uur einde Rottecafé

Sprekers
Zoals altijd zijn er sprekers die ons meenemen in de ontwikkelingen rondom de Rotte. Er is nog ruimte voor sprekers. Heb jij een onderwerp dat je wilt delen tijdens het Rottecafé of waar je meer informatie over wilt? Geef dit dan aan op het aanmeldformulier.

Netwerken
Tijdens het Rottecafé is er gelegenheid om met elkaar in gesprek te gaan over alle ontwikkelingen rondom onze rivier de Rotte en om met elkaar bij te praten.

Mede mogelijk gemaakt door:
De Rottecafés worden mede mogelijk gemaakt door Recreatieschap Rottemeren en de hostlocatie. Deelname is gratis.

Ken je iemand die bij het Rottecafé moet zijn? Voel je vrij om de save the date te delen. Iedereen die betrokken is of zich betrokken voelt bij de Rotte is welkom.

Nieuwsbrief juli

Er is een nieuwe nieuwsbrief uit met o.a. Waar een Rottecafé al niet goed voor is, De Rotte Plasticvrij Experience, Petitie behoud natuuronderwijs, Waterpret & natuurbeleving Waterfestival aan de Rotte, Opheffing Stichting Rotte Partners, Sociale 3e editie Rotte Dam Loop, Geen Expo de Rotte, Terug- en vooruitblik Rottecafé en Nieuws vanuit ons netwerk

Lees de nieuwsbrief hier.

Opheffing stichting Rotte Partners en overdracht ‘Ook dit is de Rotte’ aan Recreatieschap Rottemeren

Sinds 2017 draait het marketing- en communicatieplatform ‘Ook dit is de Rotte’ op een succesvolle manier. Vanaf 2023 is het beheer en de uitvoering van ‘Ook dit is de Rotte’ in handen van stichting Rotte Partners. Deze stichting bestaat uit bestuursleden van Alliantie GroenBlauwe Rotte, Stichting Plezierrivier de Rotte en Ondernemersvereniging de Rotte(meren). Stichting Rotte Partners heeft onlangs besloten om de uitvoering van het marketingplatform terug te geven aan Recreatieschap Rottemeren en deze stichting op te heffen.

Bij de overname van ‘Ook dit is de Rotte’ had Stichting Rotte Partners hoge verwachtingen en wilden ze zich op positieve en constructieve wijze inzetten om de campagne krachtig voort te zetten. Echter, de inhoudelijke en financiële basis waarop het bestuur van deze stichting dit marketing en communicatieplatform nu en in de toekomst wordt geacht te draaien blijkt te broos en kwetsbaar om de stichting te laten voortbestaan.

Dit betekent ook dat zij met het Recreatieschap hebben afgesproken dat zij per 1 juli 2024 de verantwoordelijkheid voor ‘Ook dit is de Rotte’ overnemen.  De bij de stichting Rotte Partners betrokken organisaties blijven als zelfstandige organisaties gewoon actief in het gebied. Dus ook wij als Stichting Plezierrivier de Rotte.

Vanaf 1 juli as. verlopen alle contacten over ‘Ook dit is de Rotte’ via Andrea Bouhuys en Marieke van de Blaak van Recreatieschap Rottemeren. Zij zijn bereikbaar via het mailadres info@ookditisderotte.nl.

Stichting Rotte Partners draagt zorg voor een warme overdracht aan Recreatieschap Rottemeren om de continuïteit van het marketingplatform te waarborgen.

Wat betekent dit voor partners van ‘Ook dit is de Rotte’?
Vanaf 1 juli is het Recreatieschap Rottemeren de beheerder en uitvoerder van het marketingplatform incl. de daarbij behorende promotiemiddelen.

 • Input voor de website en/of social mediakanalen kan worden doorgeven via info@ookditisderotte.nl of door ‘Ook dit is de Rotte’ te taggen in berichten op social media.
 • Het aanmelden van evenementen voor de evenementenkalender kan via de website www.ookditisderotte.nl/kalender-item-insturen.
 • Wil je gebruik maken van de promotiematerialen (kaarten, tasjes, start- en finishboog, beachflags, partytent) dan kun je dit kenbaar maken via info@ookditisderotte.nl.

 

Drijvend groen fleurt het Stokviswater op

Het Laurenskwartier in het hartje van de stad heeft er 33 vierkante meter aan drijvend groen bij, dankzij een initiatief van omwonenden. Woensdag 12 juni verrichtten onder andere hoogheemraad Josien van Cappelle en wethouder Vincent Karremans de feestelijke opening.
Vanaf nu fleuren tien zogenaamde ‘floatlands’ (drijvende eilanden van elk 1 bij 3 meter) het Stokviswater op. Tien eilandjes vol bloeiende planten, zoals dotterbloem, gele lis, zwanenbloem, kleine lisdodde en wilgenroosje. Insecten, zoals bijen en vlinders, vinden hun voedsel in deze inheemse planten (planten die van nature in Nederland voorkomen). Daarnaast kunnen watervogels, zoals de meerkoet, fuut en eend nesten bouwen op de eilandjes. Onder water filteren de wortels het water en zorgen zo voor een betere waterkwaliteit. Ook vormen ze een schuil- en broedplaats voor vissen en andere waterdiertjes. En natuurlijk maken de tien groene eilandjes het Stokviswater een stuk aantrekkelijker voor omwonenden en stadsbezoekers!

Idee van be­wo­ners

Het drijvend groen is een idee van de omwonenden van het Stokviswater, met speciale dank aan Ronald Goijen. Hij kwam op het idee toen hij vorig jaar langs het Buizengat in Kralingen wandelde. Daar legde Rijkswaterstaat eerder al 1.000 vierkante meter aan drijvend groen aan. De bewoners van de Sint Jacobsplaats en omgeving hebben al meerdere mooie wijkinitiatieven op hun naam staan. Zo hebben ze vorig jaar gezorgd voor de komst van de Groene Galerij, door 200 klimplanten tegen de muur van de spoortunnel te planten. Ook hielpen ze mee met de inrichting van het Sint Jacobspark, óp de spoortunnel, dat ze regelmatig vuilvrij houden. Tijdens een Rottecafé kwam Ronald Goijen in contact met medewerkers van het Hoogheemraadschap. Van het één kwam het ander.

Sa­men­wer­king

De bewoners vonden met hun idee steun bij de wijkraad, de gemeente en het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard.

Programma Rottecafé 10 juni

Maandag 10 juni is het tweede Rottecafé van dit jaar. Het Rottecafé bestaat zoals altijd uit netwerken en diverse sprekers die je bijpraten over wat er speelt rondom de Rotte. Je bent van harte uitgenodigd voor dit café.

Datum en locatie
Het Rottecafé vindt plaats op maandag 10 juni 15.30 tot 17:30 uur op bij Kinderboerderij De Blijde Wei van Natuurstad in Rotterdam Ommoord.

Programma
Zoals altijd zijn er sprekers die ons meenemen in de ontwikkelingen rondom de Rotte. Dit keer zijn dit:

 • Wendy Pot over Kinderboerderij De Blijde Wei en Natuurstad
 • Sherien Kortlandt over De Rotte Plasticvrij Experience
 • Rafael Krijgsman over de Rotte Dam Loop
 • en meer

Er is nog ruimte voor sprekers. Heb jij een onderwerp dat je wilt delen tijdens het Rottecafé of waar je meer informatie over wilt? Geef dit dan aan op het aanmeldformulier.

Netwerken
Tijdens het Rottecafé is er gelegenheid om met elkaar in gesprek te gaan over alle ontwikkelingen rondom onze rivier de Rotte.

Locatie
Het Rottecafé is deze editie gelegen in Rotterdam. De exacte locatie volgt zo snel mogelijk.
Wil je zelf een keer een Rottecafé hosten? Geef dit dan aan ons door via marielle@derotte.nl.

Aanmelden
Je kunt jezelf aan- of afmelden voor het Rottecafé via ons digitale aanmeldformulier. Onder voorbehoud aanmelden is ook mogelijk. Je kunt het formulier op een later moment nog wijzigen.
We hopen jullie allen te zien bij het Rottecafé.

Met vriendelijke groet,
Stichting Plezierrivier de Rotte
Carol, Marja, Damo, Ewoud, Erik en Mariëlle

Waterfestival aan de Rotte: Een dag vol waterplezier en avontuur!

Rotterdam, 27 mei 2024 – Het langverwachte Waterfestival aan de Rotte is terug en dit keer op een spiksplinternieuwe locatie! Op zaterdag 8 juni 2024, van 10.30 tot 16.30 uur, wordt Natuurstadlocatie kinderboerderij De Blijde Wei in Ommoord omgetoverd tot dé plek waar je wil zijn voor een dag vol waterpret, natuur en avontuur. Het gratis Waterfestival aan de Rotte biedt een scala aan activiteiten voor jong en oud, waarbij iedereen kan genieten van de prachtige natuurlijke omgeving op en langs de Rotte. Van kanoën, suppen en rondvaarten tot ontspannen wandelingen, natuurexcursies en uitdagende activiteiten of gewoon neerploffen op het terras, er is voor elk wat wils.

De Blijde Wei zal bruisen van activiteit, met volop waterpret, een uitdagende klimwand en een balansparcours, interessante natuurexcursies en wandelingen en de kans om bij te dragen aan een schone Rotte met plasticvissen en troeptrimmen. Bezoekers kunnen ook neerstrijken op het terras van De Blijde Wei en genieten van alles wat het festival te bieden heeft. Het Waterfestival aan de Rotte biedt gelegenheid voor bewoners om elkaar te ontmoeten, samen actief te zijn en te genieten van het prachtige stukje natuur langs de Rotte in Ommoord.

Nieuwe locatie – kinderboerderij De Blijde Wei – Natuurstad
Voor de 5e editie van het Waterfestival strijken we neer op een nieuwe locatie: kinderboerderij De Blijde Wei van Natuurstad. Hier maak je op een speelse manier kennis met boerderijdieren. Er leven onder andere koeien, paarden, kippen en diverse knaagdieren. Je kunt een wandeling maken tussen de geiten en schapen, of neem eens een kijkje in de stallen. Er kan bovendien lekker gespeeld worden in de speeltuin. De kinderboerderij is een leuke, gezellige plek, waar jong en oud kennismaakt met dier en natuur.

Mede mogelijk gemaakt door
Het Waterfestival aan de Rotte wordt mede mogelijk gemaakt door Wijkraad Ommoord, Gemeente Rotterdam – programma Rotterdamse Rotte, Stichting Plezierrivier de Rotte en Ook dit is de Rotte. Daarnaast dragen diverse partijen bij door hun activiteiten aan te bieden.

Meer weten?
Voor meer informatie over het Waterfestival aan de Rotte en het volledige programma, bezoek www.derotte.nl/waterfestival.

De Rotte Plasticvrij Experience

SCHOOLKINDEREN UIT OMMOORD OP AVONTUUR BIJ DE ROTTE MET DE ROTTE PLASTICVRIJ EXPERIENCE: ‘DIT IS VEEL LEUKER DAN DE REKENLES’

Scholieren van de Albert Plesmanschool, Horizon, De Waterlelie en CBS Onze Wereld uit Ommoord ontdekten de magische waterwereld van de Rotte tijdens De Rotte Plasticvrij EXPERIENCE! Op vrijdag 17 mei gingen ze op avontuur op en in het water bij kinderboerderij De Blijde Wei in Ommoord.  

Als je op de fiets op lopend naar kinderboerderij De Blijde Wei gaat ervaar je de mooie natuur van het Ommoordse Veld en het gebied rondom de Rotte. Hoe bijzonder is het dat je er ook op avontuur kan. Na het welkomstwoord door Mariëlle van den Berge van Stichting Plezierrivier de Rotte namen de scholieren deel aan drie activiteiten om dit zelf te ontdekken.

PLASTICVISSEN

Ze gingen plasticvissen op de Rotte in sloepen van Plastic Whale. Deze sloepen zijn gemaakt van opgeviste plastic flessen en doppen! De schippers vertelden tijdens de vaartocht hoe belangrijk het is om de rivier schoon te houden. Er zijn flessen, plastic zakken en piepschuim opgevist uit de Rotte. Veel zwerfafval lag verscholen tussen het riet.

Pagina Plastic Vissen liggend

ONDER WATER

Stichting Natuurwijs liet de kinderen speuren naar waterdiertjes. De scholieren visten met een schepnet de diertjes uit de sloot, bewaarden ze in een emmer met slootwater en zochten vervolgens op een kaart na welke diertjes ze hadden gevangen. En het was een ontdekkingstocht, want ‘wow, het zijn er heel veel! En ze bewegen!’ en ‘zo, die zijn groot’, waren veelgehoorde reacties.

Pagina Slootjesdieren vangen

IN BEWEGING

Op de vijver in het Ommoordse Veld kwamen de leerlingen echt in beweging. In kano’s en onder begeleiding van instructeurs van Outdoor Valley ontdekten de kids dat bewegen in de natuur best avontuurlijk is. ‘Dit is veel leuker dan de rekenles’, beweerde een van de scholieren.

Aandacht, enthousiasme, samenwerken en bewegen en bezig zijn met het belang van schoon water en de mooie rivier de Rotte begint bij de jeugd en vat in het kort de Rotte Plasticvrij EXPERIENCE in Ommoord samen.

Pagina Kanovaren

OVER DE ROTTE PLASTICVRIJ EXPERIENCE

De Rotte is voor vele kinderen onbekend terrein. Initiatiefnemers Stichting NatuurWijs, Plastic Whale en De Rotte Plasticvrij Ambassadeurs zetten zich in om zoveel mogelijk Rotterdamse basisschoolleerlingen op een leuke, interactieve en ludieke manier de Rotte te laten ervaren, de natuur te ontdekken en hoe we er samen voor moeten zorgen dat er geen zwerfvuil in het water terecht komt. Op vrijdag 14 juni nemen scholieren uit Crooswijk deel aan De Rotte Plasticvrij EXPERIENCE in de Crooswijksebocht.

ORGANISATIE

De Rotte Plasticvrij EXPERIENCE wordt georganiseerd door Stichting Plezierrivier De Rotte vanuit het project De Rotte Plasticvrij 2025 in samenwerking met Stichting NatuurWijs. De activiteit is mogelijk gemaakt door bijdragen van Elise Mathilde Fonds, Gemeente Rotterdam, Stichting Plastic Whale en Recreatieschap Rottemeren.

WATERFESTIVAL AAN DE ROTTE

Op zaterdag 8 juni is het Waterfestival en kan iedereen plezier maken op de Rotte bij De Blijde Wei. Op de Rotte zijn kano’s, sloepen, (sloep)roeiboten SUP’s en zeilboten om mee te varen, waterballen waar kinderen en volwassenen mee het water op kunnen, rondvaartboten die verder de Rotte opvaren en je kunt met Plastic Whale plastic uit de Rotte vissen. Op de kade beleef je plezier op het terras waar je met relaxte loungemuziek kunt genieten van een lekker drankje. Alle activiteiten zijn gratis!

Zie ook www.derotte.nl/waterfestival

Uitnodiging Rottecafé 10 juni

Maandag 10 juni is het tweede Rottecafé van dit jaar. Het Rottecafé bestaat zoals altijd uit netwerken en diverse sprekers die je bijpraten over wat er speelt rondom de Rotte. Je bent van harte uitgenodigd voor dit café.

Datum en locatie
Het Rottecafé vindt plaats op maandag 10 juni 15.30 tot 17:30 uur op een locatie in Rotterdam.

Sprekers
Zoals altijd zijn er sprekers die ons meenemen in de ontwikkelingen rondom de Rotte. Wil jij zelf een keer spreken/pitchen? Of heb je tips/ideeën voor sprekers? Geef dit aan via het aanmeldformulier.

Netwerken
Tijdens het Rottecafé is er gelegenheid om met elkaar in gesprek te gaan over alle ontwikkelingen rondom onze rivier de Rotte.

Locatie
Het Rottecafé is deze editie gelegen in Rotterdam. De exacte locatie volgt zo snel mogelijk.
Wil je zelf een keer een Rottecafé hosten? Geef dit dan aan ons door via marielle@derotte.nl.

Aanmelden
Je kunt jezelf aan- of afmelden voor het Rottecafé via ons digitale aanmeldformulier. Onder voorbehoud aanmelden is ook mogelijk. Je kunt het formulier op een later moment nog wijzigen.
We hopen jullie allen te zien bij het Rottecafé.

Met vriendelijke groet,
Stichting Plezierrivier de Rotte
Carol, Marja, Damo, Ewoud, Erik en Mariëlle

Save the date Rottecafé 10 juni

Save the date voor het eerste Rottecafé van dit jaar: Maandag 10 juni 2024 van 15.3 tot 17.30 uur.

Sprekers
Zoals altijd zijn er sprekers die ons meenemen in de ontwikkelingen rondom de Rotte. Wil jij zelf een keer spreken/pitchen? Of heb je tips/ideeën voor sprekers? Geef dit aan via het aanmeldformulier.

Netwerken
Tijdens het Rottecafé is er gelegenheid om met elkaar in gesprek te gaan over alle ontwikkelingen rondom onze rivier de Rotte.

Locatie
Het Rottecafé is deze editie gelegen in Rotterdam. De exacte locatie volgt in de officiële uitnodiging.
Wil je zelf een keer een Rottecafé hosten? Geef dit dan aan ons door via marielle@derotte.nl.

Aanmelden
Je kunt jezelf aan- of afmelden voor het Rottecafé via ons digitale aanmeldformulier. Onder voorbehoud aanmelden is ook mogelijk. Je kunt het formulier op een later moment nog wijzigen.
We hopen jullie allen te zien bij het Rottecafé.

Met vriendelijke groet,
Stichting Plezierrivier de Rotte
Carol, Marja, Damo, Ewoud, Erik en Mariëlle

Rottecafé 11 maart

Maandag 11 maart is het eerste Rottecafé van dit jaar. Het Rottecafé bestaat zoals altijd uit netwerken en diverse sprekers die je bijpraten over wat er speelt rondom de Rotte. Ben jij erbij?

Datum en locatie
Het Rottecafé vindt plaats op maandag 11 maart 15:30 tot 17:30 uur bij Familierestaurant de Bergsche Plas aan de Rottebandreef 50 in Bergschenhoek.

Aanmelden
Je kunt jezelf aan- of afmelden voor het Rottecafé via ons digitale aanmeldformulier. Onder voorbehoud aanmelden is ook mogelijk. Je kunt het formulier op een later moment nog wijzigen.

Programma
15:30 uur inloop
16:00 uur programma
16:45 uur netwerken
17:30 uur einde Rottecafé

Sprekers
Zoals altijd zijn er sprekers die ons meenemen in de ontwikkelingen rondom de Rotte.

 • Ewoud Dekker – Opening namens Stichting Plezierrivier de Rotte
 • Monique Banus – Verlenging MTB-parcours Hoge Bergse Bos
 • John van der Haas – Stand van zaken Kwaliteitsimpuls Lage Bergse Bos
 • Mariëlle van den Berge – Waterfestival aan de Rotte en Rotte Dam Loop
 • Marieke van de Blaak – Subsidiemogelijkheden activiteiten Recreatiegebied Rottemeren
 • Jouke Post –over de bewonersverenigingen namens BOR Bewoners Organisatie Rotte

Heb jij een onderwerp dat je wilt delen tijdens het Rottecafé of waar je meer informatie over wilt? Geef dit dan aan op het aanmeldformulier.

Netwerken
Tijdens het Rottecafé is er gelegenheid om met elkaar in gesprek te gaan over alle ontwikkelingen rondom onze rivier de Rotte en om met elkaar bij te praten.

Mede mogelijk gemaakt door:
De Rottecafés worden mede mogelijk gemaakt door Recreatieschap Rottemeren en de hostlocatie. Deelname is gratis.

Ken je iemand die bij het Rottecafé moet zijn? Voel je vrij om anderen te attenderen op het Rottecafé. Iedereen die betrokken is of zich betrokken voelt bij de Rotte is welkom.

We hopen jullie allen te mogen zien bij het Rottecafé.

Met vriendelijke groet,
Stichting Plezierrivier de Rotte
Ewoud, Carol, Marja, Damo, Erik, Harry en Mariëlle