Rottecafé 11 maart

Maandag 11 maart is het eerste Rottecafé van dit jaar. Het Rottecafé bestaat zoals altijd uit netwerken en diverse sprekers die je bijpraten over wat er speelt rondom de Rotte. Ben jij erbij?

Datum en locatie
Het Rottecafé vindt plaats op maandag 11 maart 15:30 tot 17:30 uur bij Familierestaurant de Bergsche Plas aan de Rottebandreef 50 in Bergschenhoek.

Aanmelden
Je kunt jezelf aan- of afmelden voor het Rottecafé via ons digitale aanmeldformulier. Onder voorbehoud aanmelden is ook mogelijk. Je kunt het formulier op een later moment nog wijzigen.

Programma
15:30 uur inloop
16:00 uur programma
16:45 uur netwerken
17:30 uur einde Rottecafé

Sprekers
Zoals altijd zijn er sprekers die ons meenemen in de ontwikkelingen rondom de Rotte.

 • Ewoud Dekker – Opening namens Stichting Plezierrivier de Rotte
 • Monique Banus – Verlenging MTB-parcours Hoge Bergse Bos
 • John van der Haas – Stand van zaken Kwaliteitsimpuls Lage Bergse Bos
 • Mariëlle van den Berge – Waterfestival aan de Rotte en Rotte Dam Loop
 • Marieke van de Blaak – Subsidiemogelijkheden activiteiten Recreatiegebied Rottemeren
 • Jouke Post –over de bewonersverenigingen namens BOR Bewoners Organisatie Rotte

Heb jij een onderwerp dat je wilt delen tijdens het Rottecafé of waar je meer informatie over wilt? Geef dit dan aan op het aanmeldformulier.

Netwerken
Tijdens het Rottecafé is er gelegenheid om met elkaar in gesprek te gaan over alle ontwikkelingen rondom onze rivier de Rotte en om met elkaar bij te praten.

Mede mogelijk gemaakt door:
De Rottecafés worden mede mogelijk gemaakt door Recreatieschap Rottemeren en de hostlocatie. Deelname is gratis.

Ken je iemand die bij het Rottecafé moet zijn? Voel je vrij om anderen te attenderen op het Rottecafé. Iedereen die betrokken is of zich betrokken voelt bij de Rotte is welkom.

We hopen jullie allen te mogen zien bij het Rottecafé.

Met vriendelijke groet,
Stichting Plezierrivier de Rotte
Ewoud, Carol, Marja, Damo, Erik, Harry en Mariëlle

NL Doet op zaterdag 16 maart. En AWV De Kieviten doet mee!

Een leuke middag in de natuur voor de natuur!

Tijdens NL Doet organiseert AWV De Kieviten in samenwerking met ‘De Rotte Plasticvrij’ het event ‘De Bleiswijkse Zoom Plasticvrij’. Kom op zaterdag 16 maart naar de Bleiswijkse Zoom voor een middag vol plezier met een maatschappelijk tintje. We gaan namelijk aan de slag voor een plasticvrij Bleiswijkse Zoom! We gaan deze middag plastic prikken. Deelname is gratis. Kom alleen of met de kinderen, je vrienden, buren, familie of collega’s. Iedereen is welkom.

Na afloop staat koffie/thee met gebak klaar, zodat je gezellig kan nakletsen over de geslaagde middag. Om voldoende grijpers en andere materialen te hebben is het wenselijk om je vooraf aan te melden.

Deze activiteit wordt georganiseerd door AWV De Kieviten, dé wandel-, hardloop- en atletiekvereniging van Lansingerland in samenwerking met ‘De Rotte Plasticvrij’.

PROGRAMMA

De activiteit is op zaterdag 16 maart 13:30 tot  ca15:30 uur. De startlocatie is Dierenweide ’t Ezelsbruggetje, Kooilaan 3 in Bleiswijk.

De programmaonderdelen zijn:

 • Om 13.30 uur Welkom en opening
  In een kort welkomstwoord vertelt de organisatie over het belang van een plasticvrij Bleiswijkse Zoom (en überhaupt plasticvrij). Ze delen hun kennis en expertise en informeren je over de acties die zij en anderen naast het event ondernemen om de plasticsoep op te lossen.
 • Plasticprikken
  Met een bingokaart ga je afval prikken langs de kades en de paden. Al het afval dat van het land wordt gehaald komt immers ook niet meer in het water terecht.

AANMELDEN

Ga jij samen met ons aan de slag voor De Bleiswijkse Zoom Plasticvrij’? Vul dan het formulier in op de website van NL Doet bij het Oranjefonds of via de website www.derotteplasticvrij.nl.  Deelname is gratis.

WIST JE DAT…

Dit event onderdeel is van een project genaamd ‘De Rotte Plasticvrij Ambassadeurs’? Het water van de Rotte stroomt via de Leuvekolk de Nieuwe Maas in, vanwaar het naar zee stroomt. Met het water komen ook afvalstoffen en zwerfafval mee (rivierafval). Dit belandt dus uiteindelijk in zee. Schone rivieren zijn van levensbelang voor Nederland en de natuur. Daarnaast recreëren de bewoners uit Rotterdam, Zuidplas en Lansingerland veel en graag langs en op de rivier, dit doen wij en willen wij blijven doen in een veilige en schone omgeving. Bij een toenemende bevolking zoals in de komende jaren wordt voorzien, wordt een schoon Landschapspark de Rotte alleen maar belangrijker. Stichting Plezierrivier de Rotte en Plastic Whale Rotterdam zijn daarom gestart met het project ‘Plasticvrije Rotte Ambassadeurs. Samen aan de slag voor een schone Rotte!’. Samen met bewoners, recreanten, ondernemers, verenigingen en stichtingen pakken ze als een ware community hun verantwoordelijkheid om de rivier, de kades en nabije omgeving van Landschapspark de Rotte schoon te houden en te (laten) maken. Het project is onderdeel van het programma Plasticvrije Rotte van gemeente Rotterdam. De ambitie van dit plan is om het Landschapspark de Rotte in 2025 plasticvrij te krijgen.

Wil jij ook ambassadeur worden? Of wil je meer informatie? Kijk op www.derotteplasticvrij.nl.

Troeptrimmen langs de Rotte

Vanaf november introduceert De Rotte Plasticvrij op zaterdagen Troeptrimmen. Met Troeptrimmen ga je op een vaste zaterdag samen met je buurtgenoten wandelend op pad met afvalgrijper en zak om de kade en je straat en buurt schoon te houden. Want wat niet op straat ligt, kan ook niet in het water van de Rotte belanden. Door regelmatig wandelend of lopend zwerfafval op te rapen wordt niet alleen je omgeving gezonder en schoner, ook leer je buurtgenoten kennen waardoor de verbinding met je omgeving toeneemt.

Start troeptrimmen Ommoord

Mariana, een enthousiaste De Rotte Plasticvrij Ambassadeur, heeft het initiatief genomen om in Ommoord elke 2e zaterdag een uurtje met een aantal enthousiaste buren haar buurt in de omgeving van de Rotte te gaan troeptrimmen. Ze verzamelen om 10.00 uur bij Kinderboerderij de Blijde Wei in Ommoord.

Wie zin heeft kan vanaf nu elke 2e zaterdag van de maand meedoen. Het adres van De Blijde Wei is: Bergse Linker Rottekade 435, in Ommoord Rotterdam. Samen troep opruimen is leuk en gezellig, dus neem ook vooral familie, vrienden, buren, kennissen en collega’s mee!

Aanmelden

Het is fijn als je de organisatie van tevoren laat weten of je komt. Zij zorgen dan voor voldoende afvalgrijpers en koffie/thee met koekje erbij. Aanmelden kan via dit formulier.

Binnenkort ook andere locaties

Ook op andere locaties nabij de Rotte wordt het troeptrimmen georganiseerd. Binnenkort volgt hier meer informatie over. Kijk op www.derotteplasticvrij.nl.

Wil jij zelf een troeptrimclubje starten?

Wil jij net als Mariana zelf met een troeptrimgroep op een vaste (zater)dag in de maand in een uurtje jouw buurt schoonmaken. Of wil je zelf een troeptrimactiviteit opstarten, dan helpt de Rotte Plasticvrij je graag op weg. Laat het hen weten via info@derotteplasticvrij.nl.

Rottecafé 27 november

Maandag 27 november is het zover: het vierde en laatste Rottecafé van 2023! Het Rottecafé bestaat uit netwerken, diverse sprekers en een rondleiding door de Koeienstal. Ben jij erbij? Meld je dan aan via ons digitale aanmeldformulier.

Datum en locatie
Het Rottecafé vindt plaats op maandag 27 november van 15:30 tot 17:30 uur. De locatie is Boerderij De Koeienstal aan Zuideinde 14 in Zevenhuizen. De Koeienstal is een nieuwe onderneming in de Eendragtspolder. Het is een boerderij met brasserie waar jong en oud het boerderijleven kunnen ervaren. Daarnaast zijn er regelmatig evenementen, bieden ze vergader- en feestmogelijkheden, verzorgen zij lunch, borrels of een high tea, staat er een expositie en is er een stro- en bomenspeeltuin voor de kleintjes. Een leuke plek om te ontdekken dus!

Aanmelden
Je kunt jezelf aan- of afmelden voor het Rottecafé via ons digitale aanmeldformulier. Onder voorbehoud aanmelden is ook mogelijk. Je kunt het formulier op een later moment nog wijzigen.

Programma
15:30 uur inloop
16:00 uur programma
16:45 uur netwerken/ rondleiding De Koeienstal
17:30 uur einde Rottecafé

Sprekers
Zoals altijd zijn er sprekers die ons meenemen in de ontwikkelingen rondom de Rotte. Dit keer zijn dat:
• Martijn aan de Wiel, eigenaar van Boerderij de Koeienstal
• Karin Blokzijl, Kim Nguyen en Maurits Heijbroek, het nieuwe team voor de Rotterdamse Rotte in gemeente Rotterdam.
• Jessie Bragdon, nieuwe boswachter publiek voor het recreatiegebied Rottemeren en Bentwoud bij Staatsbosbeheer.
• en meer…

Netwerken
Tijdens het Rottecafé is er gelegenheid om met elkaar in gesprek te gaan over alle ontwikkelingen rondom onze rivier de Rotte en om met elkaar bij te praten.

Mede mogelijk gemaakt door:
De Rottecafés worden mede mogelijk gemaakt door Recreatieschap Rottemeren en de hostlocatie. Deelname is gratis.

Ken je iemand die bij het Rottecafé moet zijn? Voel je vrij om dit bericht door te sturen. Iedereen die betrokken is of zich betrokken voelt bij de Rotte is welkom.

We hopen jullie allen te mogen zien bij het Rottecafé.

Met vriendelijke groet,
Stichting Plezierrivier de Rotte
Ewoud, Carol, Marja, Damo, Erik, Harry en Mariëlle

Nieuwsflits Oktober 2023

De herfst heeft haar intrede gedaan. De bladeren verkleuren en de regendruppels vallen uit de hemel.
Deze nieuwsflits bevat informatie over:

 • Nieuw team aan de slag voor Rotterdamse Rotte
 • Geslaagde activiteiten De Rotte Plasticvrij
 • Erasmus universiteit, Crooswijk en de Rotte
 • Terug- en vooruitblik Rottecafé
 • Nieuws vanuit ons netwerk

Bekijk de Nieuwsflits hier.

Mocht één van de onderwerpen aanleiding geven tot vragen of ideeën horen wij het graag. Laat het ons weten via info@derotte.nl.

Met vriendelijke groet,
Stichting Plezierrivier de Rotte

Marja, Mariëlle, Carol, Ewoud, Erik, Damo en Harry

 

Rottecafé 11 september

Graag nodigen wij je uit voor het Rottecafé van:

Maandag 11 september van 15:30 tot 17:30 uur
bij Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard

aan de Maasboulevard 123 in Rotterdam

Deelname aan het Rottecafé is gratis. Ben jij erbij? Meld je dan aan middels het digitale aanmeldformulier.

Locatie
De locatie voor dit Rottecafé is het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard. Dit waterschap is o.a. verantwoordelijk voor het waterbeheer in de omgeving van de Rotte. Dit jaar bestaat het waterschap 750 jaar. Een mooie aanleiding om ons Rottecafé iets verder van de Rotte af te hosten.

Sprekers en netwerken
Zoals altijd zijn er sprekers die ons meenemen in de ontwikkelingen rondom de Rotte. Daarnaast is er ruim de gelegenheid om kennis te maken met het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard en om te netwerken en met elkaar in gesprek te gaan. Heb jij een onderwerp dat je wilt delen tijdens het Rottecafé of waar je meer informatie over wilt? Geef dit dan aan op het aanmeldformulier.

Programma
15:30 uur inloop
16:00 uur sprekers en netwerken
17:30 uur einde

Aanmelden
Je kunt jezelf  aan- of afmelden voor het Rottecafé via ons aanmeldformulier. Onder voorbehoud aanmelden is ook mogelijk. Je kunt het formulier op een later moment nog wijzigen. Heb je het formulier al ingevuld n.a.v. de save the date, dan hoef je dit niet nog een keer te doen!

We hopen jullie allen te mogen zien op 11 september bij het Rottecafé.

Met vriendelijke groet,

Stichting Plezierrivier de Rotte
Ewoud, Carol, Marja, Damo, Erik, Harry en Mariëlle

Geen Waterfestival aan de Rotte

De afgelopen vijf jaar organiseerden wij met plezier het Waterfestival aan de Rotte bij de Crooswijksebocht en de Zwaanshalskade. Vier keer als Waterfestival met de welbekende Drakenbootrace en één keer, vanwege de coronamaatregelen, als Rotte Water Weken. Het is een evenement om de inwoners van Rotterdam, jong en oud, kennis te laten maken met plezier op het water, het belang van het (schone) water en om de natuur in de stad te beleven. Door diverse omstandigheden organiseren we dit jaar geen Waterfestival aan de Rotte en geen Drakenbootrace. Wij hopen volgend jaar deze evenementen weer terug te brengen naar de Rotte.

Geslaagde lancering Rotte WaterPas

De nieuwe Rotterdam & Rottemeren waterpas is uit! Kinderen kunnen met deze interactieve website nu zelf de wonderlijke waterwereld van de Rotte ontdekken. Ga met je laptop naar waterpas.ookditisderotte.nl en ontdek het zelf! De Zuid-Hollandse gedeputeerde Anne Koning, de Rotterdamse wethouder Vincent Karremans en Dijkgraaf Toon van der Klugt zijn er blij mee. Net als kinderburgemeester van de Rotte Michael Kortlandt en kinderen van de Oscar Romeroschool. Zij testten met succes de grote waterwereld quiz online op een bijeenkomst in het Oude Noorden. De website is een initiatief van onze stichting en uitgevoerd door Ekologica en diverse partners. Met deze uitgave sluiten wij ons Rotte-buitenles- en plasticvisprogramma definitief af. Duizenden kinderen deden hier de afgelopen vier jaar met veel plezier aan mee!

Troepvis zaterdag

Elke eerste zaterdag van de maand is het Troepvis Zaterdag. Iedereen is uitgenodigd om die dag op het water of langs de kades troep te vissen. Op zaterdag 3 juni vond de feestelijke lancering plaats. Bezoekers konden gratis een sloep, kajak of sup pakken om troep te vissen uit de Rotte of vanaf de kade zwerfvuil te prikken. Sindsdien kan dit iedere eerste zaterdag van de maand. Morgen, zaterdag 5 augustus is de eerstvolgende Troepvis Zaterdag bij het Noordplein in Rotterdam. Heb je zelf een bootje, sup of kajak, of heb je zin in een wandelingetje langs de kade? Doe dan ook gezellig mee! Dit kan ook op andere plekken langs de Rotte. De Troepvis Zaterdag is onderdeel van het project ‘De Rotte Plasticvrij Ambassadeurs’. Lees meer.

Geslaagde 2e editie Rotte Dam Loop

In juni vond de tweede editie van de Rotte Dam Loop plaats. Een halve marathon of 10 km langs de Rotte die de deelnemers hardlopend of wandelend konden afleggen. In 2021 werd de eerste editie georganiseerd in het kader van de viering van 750 jaar dam in de Rotte. De Rotte Dam Loop is een social run voor iedereen! Door het Rotte Dam Loop fonds konden deze editie mensen bij wie de financiële situatie het niet toeliet om een ticket te kopen, gratis deelnemen dankzij sponsoren, subsidies en bijdragen van andere deelnemers. De Rotte beweegt je! En in dit geval, de Rotte Dam Loop. De deelnemers genoten van de omgeving en finishten spectaculair op de dam in Rotterdam. Een geslaagde run!