Waterfestival aan de Rotte: Een dag vol waterplezier en avontuur!

Rotterdam, 27 mei 2024 – Het langverwachte Waterfestival aan de Rotte is terug en dit keer op een spiksplinternieuwe locatie! Op zaterdag 8 juni 2024, van 10.30 tot 16.30 uur, wordt Natuurstadlocatie kinderboerderij De Blijde Wei in Ommoord omgetoverd tot dé plek waar je wil zijn voor een dag vol waterpret, natuur en avontuur. Het gratis Waterfestival aan de Rotte biedt een scala aan activiteiten voor jong en oud, waarbij iedereen kan genieten van de prachtige natuurlijke omgeving op en langs de Rotte. Van kanoën, suppen en rondvaarten tot ontspannen wandelingen, natuurexcursies en uitdagende activiteiten of gewoon neerploffen op het terras, er is voor elk wat wils.

De Blijde Wei zal bruisen van activiteit, met volop waterpret, een uitdagende klimwand en een balansparcours, interessante natuurexcursies en wandelingen en de kans om bij te dragen aan een schone Rotte met plasticvissen en troeptrimmen. Bezoekers kunnen ook neerstrijken op het terras van De Blijde Wei en genieten van alles wat het festival te bieden heeft. Het Waterfestival aan de Rotte biedt gelegenheid voor bewoners om elkaar te ontmoeten, samen actief te zijn en te genieten van het prachtige stukje natuur langs de Rotte in Ommoord.

Nieuwe locatie – kinderboerderij De Blijde Wei – Natuurstad
Voor de 5e editie van het Waterfestival strijken we neer op een nieuwe locatie: kinderboerderij De Blijde Wei van Natuurstad. Hier maak je op een speelse manier kennis met boerderijdieren. Er leven onder andere koeien, paarden, kippen en diverse knaagdieren. Je kunt een wandeling maken tussen de geiten en schapen, of neem eens een kijkje in de stallen. Er kan bovendien lekker gespeeld worden in de speeltuin. De kinderboerderij is een leuke, gezellige plek, waar jong en oud kennismaakt met dier en natuur.

Mede mogelijk gemaakt door
Het Waterfestival aan de Rotte wordt mede mogelijk gemaakt door Wijkraad Ommoord, Gemeente Rotterdam – programma Rotterdamse Rotte, Stichting Plezierrivier de Rotte en Ook dit is de Rotte. Daarnaast dragen diverse partijen bij door hun activiteiten aan te bieden.

Meer weten?
Voor meer informatie over het Waterfestival aan de Rotte en het volledige programma, bezoek www.derotte.nl/waterfestival.

De Rotte Plasticvrij Experience

SCHOOLKINDEREN UIT OMMOORD OP AVONTUUR BIJ DE ROTTE MET DE ROTTE PLASTICVRIJ EXPERIENCE: ‘DIT IS VEEL LEUKER DAN DE REKENLES’

Scholieren van de Albert Plesmanschool, Horizon, De Waterlelie en CBS Onze Wereld uit Ommoord ontdekten de magische waterwereld van de Rotte tijdens De Rotte Plasticvrij EXPERIENCE! Op vrijdag 17 mei gingen ze op avontuur op en in het water bij kinderboerderij De Blijde Wei in Ommoord.  

Als je op de fiets op lopend naar kinderboerderij De Blijde Wei gaat ervaar je de mooie natuur van het Ommoordse Veld en het gebied rondom de Rotte. Hoe bijzonder is het dat je er ook op avontuur kan. Na het welkomstwoord door Mariëlle van den Berge van Stichting Plezierrivier de Rotte namen de scholieren deel aan drie activiteiten om dit zelf te ontdekken.

PLASTICVISSEN

Ze gingen plasticvissen op de Rotte in sloepen van Plastic Whale. Deze sloepen zijn gemaakt van opgeviste plastic flessen en doppen! De schippers vertelden tijdens de vaartocht hoe belangrijk het is om de rivier schoon te houden. Er zijn flessen, plastic zakken en piepschuim opgevist uit de Rotte. Veel zwerfafval lag verscholen tussen het riet.

Pagina Plastic Vissen liggend

ONDER WATER

Stichting Natuurwijs liet de kinderen speuren naar waterdiertjes. De scholieren visten met een schepnet de diertjes uit de sloot, bewaarden ze in een emmer met slootwater en zochten vervolgens op een kaart na welke diertjes ze hadden gevangen. En het was een ontdekkingstocht, want ‘wow, het zijn er heel veel! En ze bewegen!’ en ‘zo, die zijn groot’, waren veelgehoorde reacties.

Pagina Slootjesdieren vangen

IN BEWEGING

Op de vijver in het Ommoordse Veld kwamen de leerlingen echt in beweging. In kano’s en onder begeleiding van instructeurs van Outdoor Valley ontdekten de kids dat bewegen in de natuur best avontuurlijk is. ‘Dit is veel leuker dan de rekenles’, beweerde een van de scholieren.

Aandacht, enthousiasme, samenwerken en bewegen en bezig zijn met het belang van schoon water en de mooie rivier de Rotte begint bij de jeugd en vat in het kort de Rotte Plasticvrij EXPERIENCE in Ommoord samen.

Pagina Kanovaren

OVER DE ROTTE PLASTICVRIJ EXPERIENCE

De Rotte is voor vele kinderen onbekend terrein. Initiatiefnemers Stichting NatuurWijs, Plastic Whale en De Rotte Plasticvrij Ambassadeurs zetten zich in om zoveel mogelijk Rotterdamse basisschoolleerlingen op een leuke, interactieve en ludieke manier de Rotte te laten ervaren, de natuur te ontdekken en hoe we er samen voor moeten zorgen dat er geen zwerfvuil in het water terecht komt. Op vrijdag 14 juni nemen scholieren uit Crooswijk deel aan De Rotte Plasticvrij EXPERIENCE in de Crooswijksebocht.

ORGANISATIE

De Rotte Plasticvrij EXPERIENCE wordt georganiseerd door Stichting Plezierrivier De Rotte vanuit het project De Rotte Plasticvrij 2025 in samenwerking met Stichting NatuurWijs. De activiteit is mogelijk gemaakt door bijdragen van Elise Mathilde Fonds, Gemeente Rotterdam, Stichting Plastic Whale en Recreatieschap Rottemeren.

WATERFESTIVAL AAN DE ROTTE

Op zaterdag 8 juni is het Waterfestival en kan iedereen plezier maken op de Rotte bij De Blijde Wei. Op de Rotte zijn kano’s, sloepen, (sloep)roeiboten SUP’s en zeilboten om mee te varen, waterballen waar kinderen en volwassenen mee het water op kunnen, rondvaartboten die verder de Rotte opvaren en je kunt met Plastic Whale plastic uit de Rotte vissen. Op de kade beleef je plezier op het terras waar je met relaxte loungemuziek kunt genieten van een lekker drankje. Alle activiteiten zijn gratis!

Zie ook www.derotte.nl/waterfestival

Uitnodiging Rottecafé 10 juni

Maandag 10 juni is het tweede Rottecafé van dit jaar. Het Rottecafé bestaat zoals altijd uit netwerken en diverse sprekers die je bijpraten over wat er speelt rondom de Rotte. Je bent van harte uitgenodigd voor dit café.

Datum en locatie
Het Rottecafé vindt plaats op maandag 10 juni 15.30 tot 17:30 uur op een locatie in Rotterdam.

Sprekers
Zoals altijd zijn er sprekers die ons meenemen in de ontwikkelingen rondom de Rotte. Wil jij zelf een keer spreken/pitchen? Of heb je tips/ideeën voor sprekers? Geef dit aan via het aanmeldformulier.

Netwerken
Tijdens het Rottecafé is er gelegenheid om met elkaar in gesprek te gaan over alle ontwikkelingen rondom onze rivier de Rotte.

Locatie
Het Rottecafé is deze editie gelegen in Rotterdam. De exacte locatie volgt zo snel mogelijk.
Wil je zelf een keer een Rottecafé hosten? Geef dit dan aan ons door via marielle@derotte.nl.

Aanmelden
Je kunt jezelf aan- of afmelden voor het Rottecafé via ons digitale aanmeldformulier. Onder voorbehoud aanmelden is ook mogelijk. Je kunt het formulier op een later moment nog wijzigen.
We hopen jullie allen te zien bij het Rottecafé.

Met vriendelijke groet,
Stichting Plezierrivier de Rotte
Carol, Marja, Damo, Ewoud, Erik en Mariëlle

Save the date Rottecafé 10 juni

Save the date voor het eerste Rottecafé van dit jaar: Maandag 10 juni 2024 van 15.3 tot 17.30 uur.

Sprekers
Zoals altijd zijn er sprekers die ons meenemen in de ontwikkelingen rondom de Rotte. Wil jij zelf een keer spreken/pitchen? Of heb je tips/ideeën voor sprekers? Geef dit aan via het aanmeldformulier.

Netwerken
Tijdens het Rottecafé is er gelegenheid om met elkaar in gesprek te gaan over alle ontwikkelingen rondom onze rivier de Rotte.

Locatie
Het Rottecafé is deze editie gelegen in Rotterdam. De exacte locatie volgt in de officiële uitnodiging.
Wil je zelf een keer een Rottecafé hosten? Geef dit dan aan ons door via marielle@derotte.nl.

Aanmelden
Je kunt jezelf aan- of afmelden voor het Rottecafé via ons digitale aanmeldformulier. Onder voorbehoud aanmelden is ook mogelijk. Je kunt het formulier op een later moment nog wijzigen.
We hopen jullie allen te zien bij het Rottecafé.

Met vriendelijke groet,
Stichting Plezierrivier de Rotte
Carol, Marja, Damo, Ewoud, Erik en Mariëlle