De Rotte Plasticvrij Experience

SCHOOLKINDEREN UIT OMMOORD OP AVONTUUR BIJ DE ROTTE MET DE ROTTE PLASTICVRIJ EXPERIENCE: ‘DIT IS VEEL LEUKER DAN DE REKENLES’

Scholieren van de Albert Plesmanschool, Horizon, De Waterlelie en CBS Onze Wereld uit Ommoord ontdekten de magische waterwereld van de Rotte tijdens De Rotte Plasticvrij EXPERIENCE! Op vrijdag 17 mei gingen ze op avontuur op en in het water bij kinderboerderij De Blijde Wei in Ommoord.  

Als je op de fiets op lopend naar kinderboerderij De Blijde Wei gaat ervaar je de mooie natuur van het Ommoordse Veld en het gebied rondom de Rotte. Hoe bijzonder is het dat je er ook op avontuur kan. Na het welkomstwoord door Mariëlle van den Berge van Stichting Plezierrivier de Rotte namen de scholieren deel aan drie activiteiten om dit zelf te ontdekken.

PLASTICVISSEN

Ze gingen plasticvissen op de Rotte in sloepen van Plastic Whale. Deze sloepen zijn gemaakt van opgeviste plastic flessen en doppen! De schippers vertelden tijdens de vaartocht hoe belangrijk het is om de rivier schoon te houden. Er zijn flessen, plastic zakken en piepschuim opgevist uit de Rotte. Veel zwerfafval lag verscholen tussen het riet.

Pagina Plastic Vissen liggend

ONDER WATER

Stichting Natuurwijs liet de kinderen speuren naar waterdiertjes. De scholieren visten met een schepnet de diertjes uit de sloot, bewaarden ze in een emmer met slootwater en zochten vervolgens op een kaart na welke diertjes ze hadden gevangen. En het was een ontdekkingstocht, want ‘wow, het zijn er heel veel! En ze bewegen!’ en ‘zo, die zijn groot’, waren veelgehoorde reacties.

Pagina Slootjesdieren vangen

IN BEWEGING

Op de vijver in het Ommoordse Veld kwamen de leerlingen echt in beweging. In kano’s en onder begeleiding van instructeurs van Outdoor Valley ontdekten de kids dat bewegen in de natuur best avontuurlijk is. ‘Dit is veel leuker dan de rekenles’, beweerde een van de scholieren.

Aandacht, enthousiasme, samenwerken en bewegen en bezig zijn met het belang van schoon water en de mooie rivier de Rotte begint bij de jeugd en vat in het kort de Rotte Plasticvrij EXPERIENCE in Ommoord samen.

Pagina Kanovaren

OVER DE ROTTE PLASTICVRIJ EXPERIENCE

De Rotte is voor vele kinderen onbekend terrein. Initiatiefnemers Stichting NatuurWijs, Plastic Whale en De Rotte Plasticvrij Ambassadeurs zetten zich in om zoveel mogelijk Rotterdamse basisschoolleerlingen op een leuke, interactieve en ludieke manier de Rotte te laten ervaren, de natuur te ontdekken en hoe we er samen voor moeten zorgen dat er geen zwerfvuil in het water terecht komt. Op vrijdag 14 juni nemen scholieren uit Crooswijk deel aan De Rotte Plasticvrij EXPERIENCE in de Crooswijksebocht.

ORGANISATIE

De Rotte Plasticvrij EXPERIENCE wordt georganiseerd door Stichting Plezierrivier De Rotte vanuit het project De Rotte Plasticvrij 2025 in samenwerking met Stichting NatuurWijs. De activiteit is mogelijk gemaakt door bijdragen van Elise Mathilde Fonds, Gemeente Rotterdam, Stichting Plastic Whale en Recreatieschap Rottemeren.

WATERFESTIVAL AAN DE ROTTE

Op zaterdag 8 juni is het Waterfestival en kan iedereen plezier maken op de Rotte bij De Blijde Wei. Op de Rotte zijn kano’s, sloepen, (sloep)roeiboten SUP’s en zeilboten om mee te varen, waterballen waar kinderen en volwassenen mee het water op kunnen, rondvaartboten die verder de Rotte opvaren en je kunt met Plastic Whale plastic uit de Rotte vissen. Op de kade beleef je plezier op het terras waar je met relaxte loungemuziek kunt genieten van een lekker drankje. Alle activiteiten zijn gratis!

Zie ook www.derotte.nl/waterfestival