Waterweken op de Rotte

Het jaarlijkse Waterfestival aan de Rotte is omgetoverd tot een nieuw, meerdaags, coronaproof event: De Waterweken aan de Rotte. Alle activiteiten die normaal op het Waterfestival te beleven zijn, kun je de komende twee maanden ontdekken. Van zaterdag 5 september t/m zondag 1 november 2020 beleef je in de weekenden diverse kleinschalige (water)activiteiten op/aan de Rotte, in de Crooswijksebocht. Rondvaartboten, kanoën, op pad met de boswachter, pijl & boogschieten, plastic vissen, een historische wandeling en nog veel meer. Alle activiteiten zijn gratis voor inwoners uit Kralingen-Crooswijk en Noord.

Programma Waterweken op de Rotte

Op het programma staan kanoën, rondvaarten,  SUP-pen, plastic vissen, op pad met de boswachter en meer! De activiteiten zijn gratis voor inwoners uit Kralingen-Crooswijk en Noord. Neem deel aan de activiteiten tussen 5 september en 1 november en beleef het plezier op en aan de rivier de Rotte.

 • Zaterdag 5 september: Rondvaart
 • Zondag 6 september: Kanoën
 • Zaterdag 12 september: Rondvaart
 • Zondag 13 september: SUP-pen
 • Zaterdag 19 september: Rondvaart met de boswachter
 • Zondag 20 september: Kanoën
 • Zaterdag 26 september: Ontmoet een echte Imker
 • Zondag 27 september: Vlotbouwen en -varen
 • Zaterdag 4 oktober: Geannuleerd vanwege de coronamaatregelen
 • Zondag 5 oktober: Geannuleerd vanwege de coronamaatregelen
 • Zaterdag 10 oktober: Plastic Vissen op de Rotte
 • Zaterdag 11 oktober: Geannuleerd vanwege de coronamaatregelen
 • Zaterdag 17 oktober: Kanoën op de Rotte
 • Zondag 18 oktober: Kajakken op de Rotte
 • Zaterdag 24 oktober: Geannuleerd vanwege de coronamaatregelen
 • Zondag 25 oktober: Pijl en Boogschieten
 • Zaterdag 31 oktober: historische wandeling Van DAM tot CROOSWIJK (verplaatst
 • Zondag 1 november: Geannuleerd vanwege de coronamaatregelen

Per dag zijn er meerdere tijdsblokken. Per tijdsblok is er een maximum aantal plekken. Het eerste tijdsblok is altijd om 10:00 uur. Pas als het eerste tijdsblok vol is, wordt er een extra tijdsblok open gezet. Indien alle blokken vol komen, is het laatste blok om 16:30 of 17:00 uur. Als een tijdsblok opengezet wordt hierover gecommuniceerd via social media.

Activiteiten en tickets

Zaterdag 5 september: Rondvaart over de Rotte

Op zaterdag 5 september is de start van de Waterweken op de Rotte met een rondvaart over de Rotte. Rotterdamishot verzorgt deze vaartocht. Je start vanaf de Crooswijksebocht en vaart richting de Prinsenmolen. De schipper vertelt je over wat je tegenkomt. De Rotterdamse sloepen, voorzien van graffiti met de skyline van de stad, zijn ruim en voorzien van alle gemakken. Er kunnen max. 7 mensen aan boord als wij de 1.5 meter netjes handhaven. De plekjes zijn dus schaars.

Zondag 6 september: Kanoën op de Rotte

Ontdek zondag 6 september de stad Rotterdam per kano. De kanotocht wordt je aangeboden door Outdoor Station Outdoor Valley. Je start vanaf de Crooswijksebocht en kunt kiezen uit twee richtingen. Je vaart richting het centrum van Rotterdam of richting het buitengebied. Er kunnen max. 2 personen aan boord als wij de 1.5 meter netjes handhaven. Ben je een gezin? Dan kun je met drie volwassenen of twee volwassen en één of twee kinderen in een kano. De plekjes zijn dus schaars. 

Zaterdag 12 september: Rondvaart op de Rotte

Op zaterdag 12 september is de start van de Waterweken op de Rotte met een rondvaart over de Rotte. Rotterdamishot verzorgt deze vaartocht. Je start vanaf de Crooswijksebocht en vaart richting de Prinsenmolen. De schipper vertelt je over wat je tegenkomt. De Rotterdamse sloepen, voorzien van graffiti met de skyline van de stad, zijn ruim en voorzien van alle gemakken. Er kunnen max. 8 mensen aan boord als wij de 1.5 meter netjes handhaven. De plekjes zijn dus schaars.

Zondag 13 september: SUP-pen op de Rotte

Ontdek zondag 13 september de stad Rotterdam per SUP of te wel, het Stand Up Paddle Board. De SUP’s worden je aangeboden door Outdoor Station Outdoor Valley. Je start vanaf de Crooswijksebocht en kunt kiezen uit twee richtingen. Je supt richting het centrum van Rotterdam of richting het buitengebied.

Zaterdag 19 september: Rondvaart op de Rotte met de Boswachter

Stap zaterdag 19 september aan boord bij de boswachter en vaar gratis mee over onze prachtige Rotte. Staatsbosbeheer verzorgt deze vaartocht. Je start vanaf de Crooswijksebocht en vaart richting de Prinsenmolen. De boswachter vertelt je over wat je tegenkomt en over zijn werk als boswachter. Er kunnen max. 7 mensen aan boord als wij de 1.5 meter netjes handhaven. De plekjes zijn dus schaars.

Zondag 20 september: Kanovaren op de Rotte

Ontdek zondag 20 september de stad Rotterdam per kano. De kanotocht wordt je aangeboden door Outdoor Station Outdoor Valley. Je start vanaf de Crooswijksebocht en kunt kiezen uit twee richtingen. Je vaart richting het centrum van Rotterdam of richting het buitengebied. Er kunnen max. 2 personen aan boord als wij de 1.5 meter netjes handhaven. Ben je een gezin? Dan kun je met drie volwassenen of twee volwassen en één of twee kinderen tot 9 jaar in een kano. De plekjes zijn dus schaars. 

Zaterdag 26 september: Ontmoet een echte imker

Ontmoet imker Evelyne van Ambrosiusgilde Rotterdam, de bijenhoudersvereniging van Rotterdam en omstreken. Eveline neemt je mee in de wondere wereld van de bijen.

Bijen zijn bestuivers. Als bestuivers zorgen bijen voor een grotere variatie in vruchten en zaden. Die dienen als voedsel voor allerlei dieren en mensen. Zo zijn onze appels en peren ontstaan doordat een bestuiver haar werk heeft gedaan. Dat geldt ook voor tomaten of koffie. De bijen zijn veel in het nieuws omdat het al jaren niet zo goed gaat met ze. Soorten zijn zeldzaam geworden of zelfs uitgestorven doordat het leefklimaat in ons land enorm is achteruit gegaan. Het Ambrosiusgilde is een erkende vereniging van circa 200 imkers in de regio Rotterdam en omstreken sinds 1924. De vereniging heeft onder andere als doel het bevorderen van de bijenteelt.

De imker geeft antwoord op vragen als: Wat is de rol van een imker? Hoe werkt dat precies? Hoe zorgen zij voor gezonde bijen voor onze leefomgeving? Hoe leven bijen? Hoe wordt honing gemaakt? etc. Grijp je kans en vraag haar de hemd van het lijf!

Zondag 27 september: Vlotbouwen en -varen

Op zondag 27 september kun je onder begeleiding van een instructeur vlotbouwen! Met palen, tonnen en touwen bouw je samen met anderen aan een stevig vlot. Daarna ga je er mee het water van de Rotte op. Is jullie vlot sterk genoeg?

Zaterdag 3 oktober

Geannuleerd vanwege de coronamaatregelen

Zondag 4 oktober

Geannuleerd vanwege de coronamaatregelen

 

Zaterdag 10 oktober: Plastic Vissen op de Rotte

Op zaterdag 10 oktober stap je in één van de sloepen van Plastic Whale en ga je op jacht naar alles dat niet in de rivier thuis hoort! Je vist het op en verzamelt het in de prullenbakken aan boord. Help jij de Rotte schoon te krijgen/houden?

De organisator, Plastic Whale, creëert maatschappelijk bewustzijn rondom de plastic soep door met zoveel mogelijk mensen te gaan plastic vissen. Zo kun je met vrienden, familie, buren, collega’s etc. het plastic vissen als uitje boeken. 

Dag van de Duurzaamheid
Zaterdag 10 oktober is niet zomaar gekozen als datum voor het Plastic Vissen. Deze dag is gekoppeld aan de ‘Dag van de Duurzaamheid’. Uitgangspunt van de Dag van de Duurzaamheid is dat we met zijn allen laten zien hoe duurzaamheid past in ons dagelijks leven. En dat het mogelijk is.

Week van het Water
Op 10 oktober start ook de ‘Week van Ons Water’. Met de Week van Ons Water willen ze Nederlanders bewust maken van het feit dat schoon, veilig en voldoende water niet vanzelfsprekend is. We zullen de komende jaren meer moeten doen en meer moeten investeren om Nederland te beschermen tegen water. Maar ook om te kunnen blijven genieten van water. En om onze watervoorraad op orde te houden. Het lijkt heel gewoon dat er altijd schoon drinkwater uit de kraan komt. Dat we allemaal veilig zijn achter onze dijken en duinen. We hebben het ook goed geregeld. Maar het is nooit af, en het is niet vanzelfsprekend. Op onswater.nl vind je voorbeelden van hoe we in Nederland aan schoon en veilig water werken. En wat je zelf kunt doen. Tips voor waterbelevenissen. En bijzondere waterverhalen van mensen die in hun dagelijkse leven met water bezig zijn. De website wordt steeds aangevuld. Kijk dus regelmatig weer eens bij Ons Water!

Zondag 11 oktober

Geannuleerd vanwege de coronamaatregelen

 

Zaterdag 17 oktober

Geannuleerd vanwege de coronamaatregelen

Zondag 18 oktober: Kajakken op de Rotte

Op zondag 18 oktober ontdek je de stad Rotterdam per kajak. De kajaktocht wordt je aangeboden door Outdoor Station Outdoor Valley. Je start vanaf de Crooswijksebocht en kunt kiezen uit twee richtingen. Je vaart richting het centrum van Rotterdam of richting het buitengebied. Je kunt alleen in een kajak of, indien je een gezin vormt, met zijn 2-en. 

Zaterdag 24 oktober

Geannuleerd vanwege de coronamaatregelen

Zondag 25 oktober: Pijl en Boogschieten

Op zondag 25 oktober ga je als echte Robin Hood pijl en boogschieten. Wij doen dit met Arrow Battle pijlen. Deze pijlen zijn niet scherp en dus een stuk veiliger! 

Zaterdag 31 oktober: Wandeling Van DAM tot CROOSWIJK

Geannuleerd vanwege de coronamaatregelen

Zondag 1 november

Geannuleerd vanwege de coronamaatregelen

750 jaar dam in de Rotte

In 2020 is het 750 jaar geleden dat de dam in de Rotte is gelegd. Een historisch moment waar de stad Rotterdam door is ontstaan. Dat vieren wij met diverse activiteiten op en om de rivier de Rotte. Het Waterfestival aan de Rotte is daar één van! De Rotte is van iedereen. De plezierrivier kronkelt vanuit de groene achtertuin van Rotterdam naar het bruisende centrum van deze wereldstad. De rivier biedt met haar levendige kades en groene natuuroevers een plek waar je je thuis voelt en is een bron van plezier en ontspanning. Beleef 750 jaar dam in de Rotte en ontdek wat er te doen is op, aan en nabij te Rotte via www.750jaardam.nl.

Locatie en bereikbaarheid

Voor alle activiteiten is de ontvangst bij het Outdoor Station Outdoor Valley aan de Linker Rottekade 11 in Rotterdam. Hier kun je jezelf melden op vertoon van je inschrijving. Tegenover het Outdoor Station ligt een prachtige steiger in de Rotte. Vanaf hier stap je op of in.

Het Outdoor Station is te bereiken te voet of per fiets, auto en openbaar vervoer. Wij verzoeken echter iedereen om niet met de auto te komen vanwege de beperkte parkeergelegenheid en de hoge parkeerkosten.

Per fiets
Kom je per fiets houdt dan de Linker Rottekade 11 aan als bestemming. Er is geen (bewaakte) fietsenstalling.  Het plaatsen van je fiets is op eigen risico.

Per openbaar vervoer
Vanaf de dichtstbijzijnde Openbaar Vervoershalte is het Outdoor Station zo’n 3 minuten lopen. Je kunt zoeken op bushalte Crooswijksebocht of bushalte Kerkhoflaan. Op ongeveer 10 minuten lopen bevindt zich bus- en tramhalte Zaagmolenbrug. Treinstation Noord bevindt zich op zo’n 20 minuten lopen.

Kijk op de websites van het RET, NS of 9292ov voor jouw route.

Parkeren
Let op: voor de auto is er geen/beperkt parkeergelegenheid. In de wijk is het betaald parkeren. Wij adviseren iedereen dan ook om niet met de auto te komen. Kom je toch met de auto? Kijk op www.rotterdam.nl/parkeren voor meer informatie.

Partners

De Waterweken aan de Rotte worden mede mogelijk gemaakt door:

 • Stichting Plezierrivier de Rotte
 • Ondernemersvereniging de Rotte(meren)
 • Gemeente Rotterdam, programma Rivieroevers
 • Gebiedscommissie Kralingen-Crooswijk
 • Wijkraad Noord
 • Programma 750 jaar dam in de Rotte
 • www.ookditisderotte.nl
 • en meer

Heb je vragen en/of wil je meer informatie? Vul het contactformulier in

0 + 8 = ?

Graag tot ziens bij de Waterweken aan de Rotte