Carol Hol onderscheiden met Rotterdamse Erasmusspeld

Vrijdag 3 september ontving Carol Hol de Erasmusspeld uit handen van wethouder Arno Bonte. Zijn vrouw Toos Goppel mocht de Rotterdamse onderscheiding coronaproof opspelden. Carol zette zich -naast zijn actieve loopbaan- jarenlang vrijwillig in voor een scala aan stichtingen die zich binnen Rotterdam richten op maatschappelijke doelen en de kwaliteit van stad en leefomgeving. Hij deed dit onder andere bij The Patching Zone, Vakmanstad, Stichting Hart voor Prins Alexander en Stichting Plezierrivier de Rotte.

De onderscheiding werd uitgereikt tijdens de conferentie ‘Het Landschapspark de Rotte’. De conferentie werd o.a. georganiseerd door stichting Plezierrivier de Rotte, waar de laureaat voorzitter van was. Carol trad tijdens de conferentie af als voorzitter en werd vervolgens door wethouder Bonte verrast met de toekenning van de Erasmusspeld.

De Erasmusspeld

De Erasmusspeld werd in 1979 ingesteld. De speld is vernoemt naar de humanist Desiderius Erasmus (1466-1536) en wordt uitgereikt aan personen die zich lange tijd op sociaal, cultureel, economisch of sportief gebied verdienstelijk hebben gemaakt voor de Rotterdamse samenleving.

Jarenlang vrijwilliger

Carol zette zich jarenlang vrijwillig in voor een scala aan stichtingen die zich binnen de stad richten op maatschappelijke doelen en kwaliteit van stad en leefomgeving. Onder andere voor onderstaande stichtingen:

 • The Patching Zone (2009-2017)
  Carol spande zich jarenlang in voor The Patching Zone, een praktijklaboratorium dat werkt in opdracht van sociale organisaties, onderwijsinstellingen, de lokale en nationale politiek en het creatieve bedrijfsleven.
 • Vakmanstad (2011-2018)
  Carol was medeoprichter en lid van het bestuur van Rotterdam Vakmanstad. Een stichting zie zich toelegt op innovatie van het onderwijs op Rotterdamse scholen, met focus op Rotterdam Zuid. Carol heeft vooral een actieve rol gespeeld in het leggen en onderhouden van netwerken rond de stichting.
 • Stichting Hart voor Prins Alexander (2010-heden)
  Als medeoprichter en bestuurslid van deze stichting zet Carol zich al ruim 10 jaar in voor deze stichting. Het doel is een bruisend Hart tot stand te brengen in een vernieuwd centrum voor de regio Rotterdam Oost in relatie tot de stad en in verbinding met de stad.
 • Stichting Plezierrivier De Rotte (2013-heden)
  Carol Hol is mede-initiatiefnemer van deze stichting. Doel was om de naamgever van onze stad, de rivier de Rotte met de omliggende wijken op de kaart te zetten van de Oorsprong tot aan de Dam. Samen met gelijkgestemde initiatiefnemers buitenstedelijk leidde dit tot de zeer actieve stichting Plezierrivier de Rotte.

Voor de stichting Plezierrivier de Rotte en Hart voor Alexander zet Carol zich nog steeds in. Bij Vakmanstad en The Patching Zone is hij enkele jaren geleden teruggetreden. Carol Hol is tevens lid geweest van de ‘Van der Leeuwkring’, medeoprichter en oud-bestuurslid van KEI (opgegaan in Platform31), mede-initiator van de stichting Kijk op Zuid en van de stichting Ik Zit op Zuid, was bestuurslid van ‘Mama, showroom for Media and moving art’ , bestuurslid van de stichting I Tech You! en betrokken bij ‘Platform Digital Manufacturing’.

Carol Hol

De “fierte van de plek” is zijn adagium. “Gebiedsgericht samenwerken” is de rode draad door zijn carrière. Zijn levensspreuk luidt: “Alle mensen zijn creatief”. Carol Hol houdt niet van draagvlak, wel van commitment. Hij schrijft essays over de stad en haar bewoners.

Felicitaties

Carol, namens je collega’s van Stichting Plezierrivier de Rotte van harte gefeliciteerd met deze onderscheiding. Meer dan verdiend!