Open Oproep ‘Poort van Noord’ gelanceerd

Maak jij de Rotte weer zichtbaar? Dien jouw idee voor 31 december 2020 in en maak kans op € 2.500,- om je idee verder uit te werken.

Om de Rotte verder op de kaart te zetten bij bewoners, ondernemers, overheden en andere organisaties, schrijft stichting Plezierrivier de Rotte, in samenwerking met Architectuur Instituut Rotterdam(AIR) en partners Van der Leeuwkring en gemeente Rotterdam een Open Oproep uit voor de Poort van Noord, de plek waar de Rotte de Rotterdamse ruit van rijkswegen binnen stroomt.

Poort van Noord
De Poort van Noord is de plek waar de Rotte de Rotterdamse ruit van rijkswegen binnen stroomt. Het is de plek waar je aan de ene kant de stad Rotterdam beleeft en aan de andere kant het groene landschapspark Rottemeren. De Poort van Noord is ook een plek waar de kruising met snelweg en spoor de Rotte als verbinding van stad en ommeland minder zichtbaar maakt.

Sleutelplek langs de Rotte
In ons Ontwikkelperspectief ‘De Rotte beweegt je’ benoemen we de Poort van Noord als één van de negen sleutelplekken langs de Rotte. Een locatie waar het beleefbaar maken van de mooie verhalen van de Rotte goed kan bijdragen aan de samenhang van het gebied en het aantrekkelijker maken ervan. Een plek bedoeld als ‘anker’ voor de continue beleving van de Rotte; je wordt hier op vanzelfsprekende wijze bewust gemaakt van het verhaal van de Rotte. En een plek waar aan de ene kant Rotterdam begint en aan de andere kant het Landschapspark Rottemeren. Ewoud Dekker, Stichting Plezierrivier de Rotte: “Het creëren van een waardevolle Poort van Noord begint volgens ons met de agendering en activering ervan. Deze Open Oproep is één van de manieren om de Poort van Noord positief op de kaart te zetten. Bij bewoners, ondernemers, overheden en andere organisaties.”

Open Oproep
Vrijdag 13 november lanceerden we om 11.00 uur, door middel van een talkshow tijdens het Stadmakerscongres, deze Open Oproep. Op maandag 16 november is de inschrijving geopend. Het winnende idee moet gebruik van de Poort van Noord ontlokken en een bijdrage leveren aan het programmeren van deze plek. Als voorbode van een nieuwe waardevolle sleutelplek langs de Rotte. Bij deze Open Oproep, en de beoordeling van de ideeën, staan specifiek de kernwaarden identiteit, inclusief & verbinden, landschap & duurzaamheid centraal. Daarnaast willen we dat het idee in de basis te realiseren is binnen een budget van € 5.000 exclusief btw.

Iedereen kan meedoen
Iedereen kan een idee indienen. Individueel of in teamverband. En vanuit professionele en/ of persoonlijke betrokkenheid. Deelname is kosteloos. Ewoud Dekker: “We laten ons graag verrassen door ideeën vanuit verschillende invalshoeken. In de eerste ronde hebben we daarom ook de mogelijkheid meerdere winnaars te kiezen, die hun idee betaald verder kunnen uitwerken. Doe mee en dien jouw idee in!”.

De opzet
De Open Oproep Poort van Noord is een openbare open oproep en bestaat uit twee rondes: 1) het indienen van een idee en 2) de uitwerking van het winnende idee of winnende ideeën. Voor de winnaar(s) van de eerste ronde stellen we per winnaar €2.500 beschikbaar om het idee verder uit te werken en te presenteren op de Rotteconferentie in juni 2021.

Deelnemers kunnen tot en met 31 december 2020 hun idee inzenden via de website van het Stadmakerscongres: www.stadmakerscongres.nl/open-oproep. Het voorstel moet bestaan uit een beschrijving van het idee in maximaal 200 woorden en/ of een visualisatie van maximaal 5 MB. Het voorstel dient daarnaast vergezeld te gaan van een toelichting in maximaal 400 woorden. Meer informatie over de oproep staat op www.stadmakerscongres.nl/open-oproep

Mede mogelijk gemaakt door:
De prijsvraag wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting Plezierrivier de Rotte, AIR en partners Van der Leeuwkring en Gemeente Rotterdam.