Zwevende Rotte

De Rotte is niet, zoals vele andere rivieren wel zijn, een diep uitgesleten waterstroom. Dit maakt de Rotte heel uniek. Daarnaast is de bron van de Rotte niet een of andere gletsjer in de bergen, maar is hij zomaar ontsprongen uit het veen. Vanuit het veen stroomt hij naar de Maas. Rivieren zoals de Maas, die diep zijn ingesleten in het landschap, zijn veel breder en hebben hogere oeverwallen. Ze zetten meer sediment af dan een langzame rivier als de Rotte. Op de oeverwallen van een grote rivier kun je daarom veel beter wonen dan op de oevers van de Rotte. De ondergrond is daar veel sterker.
De Rotte ligt niet vast in zijn loop zoals de grote rivieren. Hij meandert door het landschap, zoekt zijn weg door het veen. Tegenwoordig is zijn loop gereguleerd, zoals we van Nederlanders en hun watermanagement gewend zijn, maar in feite kan hij alle kanten op.

De Hillegersberg is een donk die van oudsher boven het landschap uitsteekt. Al sinds de prehistorie wonen er mensen die in het natte gebied graag hun voeten willen drooghouden. Als de rest van het gebied later vol groeit met veen blijft de ondergrond van Hillegersberg bestaan uit zand. Om deze reden is het al eeuwenlang een populaire plaats om te wonen en nog steeds één van de duurste wijken van Rotterdam.

20150601_rivieren GEKLEURD-lein