Relaxen aan de Rotte

schaatsen_op_de_rotte_in_de_jaren_60

Schaatsen op de Rotte in de jaren ’60

Al eeuwenlang genieten mensen van de mooie plekjes langs de Rotte. Al in de 17e eeuw bouwen rijke ondernemers en belangrijke bestuurders buitenplaatsen langs het riviertje. Deze buitenplaatsen waren vaak grote, mooie gebouwen met daaromheen weelderige tuinen, waar men kon genieten van de buitenlucht. Een buitenplaats is eigenlijk wat we nu een vakantiehuisje zouden noemen; een plaats waar we naar toe gaan om even aan de hectiek van de stad te ontsnappen. Woelwijk, Huis te Crooswijk, Soetendaal en Hartenrust zijn voorbeelden van buitens langs de Rotte.

Door de jaren heen blijft de Rotte een favoriete plek om te ontspannen. De plassen langs de Rotte, zoals de Kralingse Plas (voorheen Noordplas) en de Bergse Plassen, worden ook snel ontdekt als leuke bestemming voor in de vrije tijd. Ene heer Freericks begint in 1882 in Hillegersberg zijn ‘Jardin de Plaisance’, een tuin aan het water waar het heerlijk vertoeven is. Hij verhuurt ook bootjes om te varen op de Bergse Voorplas. Helaas moet de ‘tuin van plezier’ in 1934 worden gesloten na een grote brand.

Begin 20e eeuw neemt de recreatie een sprong. Mensen krijgen steeds meer vrije tijd en gaan uitstapjes maken. Er is behoefte aan meer groen en als gevolg hiervan ontstaat onder andere het Kralinger Hout in 1928. Veel sportverenigingen zien in het begin van de 20e eeuw het licht. De oudste club, de Ijsclub Bleiswijk, bestaat zelfs al sinds 1885. Een jaar later wordt Nautilus opgericht, een roeivereniging. Eerst roeien zij op de Maas, maar vanaf 1926 wordt de Rotte hiervoor gebruikt. Ook wordt er veel gezeild, bijvoorbeeld op de Kralingse Plas. De Kralingsche Zeilclub bestaat al sinds 1915.

Een van de meest recente grote projecten is de Zevenhuizerplas. Ontstaan door zandwinning voor nieuwe woonwijken wordt de plas in 1978 geopend voor publiek. Je kunt er zwemmen, varen en duiken en natuurlijk ook lekker genieten van het zonnetje op de aangrenzende stranden. Zo zetten we tegenwoordig nog steeds voort waar men honderden jaren geleden al mee begonnen is: genieten van de Rotte en haar omgeving!