Televisie en computers
Na de oorlog beginnen de Rotterdammers met de wederopbouw van hun stad. Grote woonwijken worden uit de grond gestampt.
Bouw Ommoord
Ommoord is zo’n nieuwe wijk, op de plek van de vroegere Ommoordse polder. In 1965 gaat de eerste paal de grond in, een paar jaar later komen de eerste bewoners. In de jaren ’80 bereikt de nieuwbouw de Rotte en is de polder bijna helemaal volgebouwd.
Rotte in het gedrang
De Rotte loopt in deze tijd van vernieuwingsdrang gevaar. Er ontstaat een plan om een deel van de Rotte te dempen om er een snelweg aan te leggen. Dankzij groeiend miliebewustzijn en protesten van omwonenden gaat dit plan uiteindelijk niet door. In 1973 wordt wel de A20 met een brug over de Rotte in gebruik genomen.
Recreatie op en om de Rotte
De Rotte wordt na de oorlog steeds meer een bron van recreatie. Er wordt geroeid, gezeild, gefietst en gevaren met plezierjachten en sloepen. Recreatiegebied de Rottemeren wordt aangelegd in de jaren ’60 en ’70 met onder meer het Lage en Hoge Bergse Bos en de Zevenhuizerplas. De Zevenhuizerplas wordt gegraven om zand te winnen voor nieuwbouwwijken als Zevenkamp en Nesselande. Het Hoge Bergse Bos is aangelegd op een voormalige puinstortplaats uit de jaren ‘60.
Plaquette Coen Moulijn
De Rotterdamse voetbalheld Coen Moulijn wordt in 1937 geboren in de Bloklandstraat vlakbij de Rotte. Hij maakt vanaf de jaren ’50 tot begin jaren ‘70 furore bij Feijenoord. In de Bloklandstraat is een plaquette voor hem te vinden.
Luchtspoor Binnenrotte afgebroken
In 1982 wordt het ondergrondse metrostation Blaak geopend. Bij de aanleg van de metrolijn is rekening gehouden met een toekomstig ondergronds spoorwegstation. Dat wordt in 1993 geopend. In dit station zijn resten terug te zien van de 14e eeuwse stadsmuur. Na de aanleg van de spoortunnel, waarvan dit station deel uitmaakt, wordt het luchtspoor afgebroken dat lange tijd de Binnenrotte heeft gedomineerd.
Ode aan Marten Toonder
In 2002 wordt op het Binnenrotteplein ter ere van de 90e verjaardag van de Rotterdamse stripauteur Marten Toonder, het standbeeld ‘ode aan Marten Toonder’ onthuld. Het zes meter hoge monument bevat figuren uit Toonders bekendste scheppingen: de boeken over Tom Poes en Olivier B. Bommel.
Olympische roeibaan Eendragtspolder
Voor roeiers is de Rotte perfect om hun sport op te beoefenen. Zij krijgen in 2012 een extra voorziening: een olympische roeibaan in de Eendragtspolder bij Zevenhuizen. Deze polder functioneert ook als waterberging. Bij extreme neerslag kan er tijdelijk ruim vier miljoen kubieke meter water worden opgeslagen. In 2011 start men met de aanleg van de roeibaan en in 2012 vindt de eerste wedstrijd al plaats. De Willem-Alexanderbaan is een feit.
Markthal bij de Rotte-dam
In 2014 opent vlakbij de Hoogstraat, daar waar de Rotte-dam ligt en de stad Rotterdam is ontstaan, de Markthal. Dit iconische gebouw is vanuit historisch perspectief een gepaste toevoeging aan Rotterdam die zoveel aan handel te danken heeft.