Drijvend groen fleurt het Stokviswater op

Het Laurenskwartier in het hartje van de stad heeft er 33 vierkante meter aan drijvend groen bij, dankzij een initiatief van omwonenden. Woensdag 12 juni verrichtten onder andere hoogheemraad Josien van Cappelle en wethouder Vincent Karremans de feestelijke opening.
Vanaf nu fleuren tien zogenaamde ‘floatlands’ (drijvende eilanden van elk 1 bij 3 meter) het Stokviswater op. Tien eilandjes vol bloeiende planten, zoals dotterbloem, gele lis, zwanenbloem, kleine lisdodde en wilgenroosje. Insecten, zoals bijen en vlinders, vinden hun voedsel in deze inheemse planten (planten die van nature in Nederland voorkomen). Daarnaast kunnen watervogels, zoals de meerkoet, fuut en eend nesten bouwen op de eilandjes. Onder water filteren de wortels het water en zorgen zo voor een betere waterkwaliteit. Ook vormen ze een schuil- en broedplaats voor vissen en andere waterdiertjes. En natuurlijk maken de tien groene eilandjes het Stokviswater een stuk aantrekkelijker voor omwonenden en stadsbezoekers!

Idee van be­wo­ners

Het drijvend groen is een idee van de omwonenden van het Stokviswater, met speciale dank aan Ronald Goijen. Hij kwam op het idee toen hij vorig jaar langs het Buizengat in Kralingen wandelde. Daar legde Rijkswaterstaat eerder al 1.000 vierkante meter aan drijvend groen aan. De bewoners van de Sint Jacobsplaats en omgeving hebben al meerdere mooie wijkinitiatieven op hun naam staan. Zo hebben ze vorig jaar gezorgd voor de komst van de Groene Galerij, door 200 klimplanten tegen de muur van de spoortunnel te planten. Ook hielpen ze mee met de inrichting van het Sint Jacobspark, óp de spoortunnel, dat ze regelmatig vuilvrij houden. Tijdens een Rottecafé kwam Ronald Goijen in contact met medewerkers van het Hoogheemraadschap. Van het één kwam het ander.

Sa­men­wer­king

De bewoners vonden met hun idee steun bij de wijkraad, de gemeente en het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard.