Ewoud Dekker nieuwe voorzitter Stichting Plezierrivier de Rotte

Vrijdag 3 september ontving Ewoud Dekker de voorzittershamer van Stichting Plezierrivier de Rotte uit handen van Carol Hol. Met deze handeling is Ewoud, na de afgelopen jaren de secretaris te zijn geweest, de nieuwe voorzitter van de stichting. Als veelvuldig loper en fietser langs de Rotte sloot hij zich zes jaar geleden met een persoonlijke droom aan bij de stichting. Zijn droom? Dat zijn zoontje en dochtertje na het behalen van hun zwemdiploma’s in de Rotte kunnen zwemmen. Dat betekent namelijk een schone Rotte, een toegankelijke Rotte en een Rotte-oever waar het fijn verblijven is.

Stichting Plezierrivier de Rotte
De onafhankelijke Stichting Plezierrivier de Rotte wil samen met bewoners, ondernemers, maatschappelijke organisaties en overheden de waarde van het gebied rondom de Rotte vergroten. Doel is de rivier de Rotte in samenhang met haar omgeving te positioneren, profileren en branden als één gebied met unieke, waardevolle kwaliteiten: kleinschalig, bron van plezier, natuur, economie en cultuur, en met een rijke historie. De stichting, nog steeds hoofdzakelijk gerund door vrijwilligers, beschouwt de hele rivier. Van de oorsprong in Moerkapelle tot aan de dam in het hart van Rotterdam.

Zwemmen in de Rotte
De kersverse voorzitter heeft een duidelijk doel voor ogen: “Toen ik mij aansloot bij onze stichting was mijn vrouw zwanger van ons zoontje Victor. We begonnen net te werken aan het ontwikkelperspectief ‘De Rotte beweegt je’. Eén van onze sleutelplekken was de Crooswijksebocht. De droom die ik toen uitsprak was dat hij daar in de Rotte kan zwemmen. Want dat betekent dat het water schoon is, dat je de Rotte in én ook weer uit kan en dat mijn vrouw Sophie, zijn zusje Chloé en ikzelf een fijne plek vinden op de Rotte-oever. Hij is deze zomer vijf geworden, is net begonnen met zwemles en heeft over een jaar of twee zijn zwemdiploma’s. We hebben dus nog twee jaar…”.

Bron voor gezondheid en welbevinden
De Rotte is een bron voor gezondheid en welbevinden. Als plek om jezelf te re-creëren. In de breedste zin van het woord. Om jezelf opnieuw uit te vinden. Op alle manieren die de Rotte te bieden heeft. Wandelend, rustend, sportend, voedsel verbouwend, varend, vissend, afslaand, vogel kijkend. Een kralenketting van plezier. In balans met elkaar. De Rotte als leer-natuur-speel-moestuin in de stad en daarbuiten. Voor schoolgaande kinderen. Voor werkenden. Voor opa’s en oma’s. Voor verliefde stelletjes. Voor brasems en futen. De Rotte als plek voor iedereen. Om te beleven en te gebruiken.

Co-productie staat de komende jaren centraal
Ewoud Dekker “de afgelopen jaren hebben we, en meer dan 400 ondernemenden met ons, al veel resultaten behaald. En we zien nog veel mogelijkheden om onze eigen Rotte beetje bij beetje mooier, gezonder en fijner te maken. Waar het accent in de afgelopen vier jaar lag op het “agenderen” en “re-activeren” van de Rotte, de negen sleutelplekken langs de rivier en de grote maatschappelijke waarde, staat in de komende jaren het “co-produceren” centraal. Alle handen uit de mouwen! De Rotteconferentie van vrijdag 3 september was daarvoor, met als centraal thema Landschapspark de Rotte, een perfecte start.”

Stokje overdragen aan jongere generatie
Carol Hol: “we hebben ons de afgelopen jaren ingezet voor de Rotte en haar stroomgebied. Het resultaat is dat het is bestempeld als ‘Het Landschapspark de Rotte’. Daar ben ik enorm trots op. Voor mij betekent dit ook dat het tijd is om het stokje over te dragen aan de jongere generatie.” Hoewel Carol Hol afscheid nam als voorzitter blijft hij actief voor de stichting. Carol: “Ik blijf zeker betrokken bij deze prachtige stichting, mijn rol wordt echter passiever. Ewoud heeft zich de afgelopen jaren meer dan bewezen. Ik heb er alle vertrouwen in dat hij, samen met team van de stichting, het Landschapspark de Rotte nog verder brengt.”