‘De Sterkste Schakel’ wint Open Oproep Poort van Noord

Het initiatief ‘De Sterkste Schakel’ van Margit van Schaik en Jesper Baltussen is de winnaar van de Open Oproep Poort van Noord. Dat maakte jurylid Ruud Reutelingsperger bekend tijdens de Rotteconferentie. Het initiatief brengt de natuur terug in de stad en maakt van de Poort van Noord een aantrekkelijke plek om even stil te staan en tot rust te komen. Ze namen het op tegen het initiatief ‘Rotte, stel je voor’ van Marit Schavemaker en Jet ten Voorde.

Om de Rotte verder op de kaart te zetten bij bewoners, ondernemers, overheden en andere organisaties, schreef stichting Plezierrivier de Rotte, in samenwerking met AIR, de partners Van der Leeuwkring en gemeente Rotterdam eind 2020 een Open Oproep uit voor de Poort van Noord. Dit is de plek waar de Rotte onder de Ring door stroomt.

Ewoud Dekker presenteert Open Oproep Poort van NoordMet 39 inzendingen was de Open Oproep een onverwacht succes. De inzendingen ‘Rotte, stel je voor’ van Marit Schavemaker en Jet ten Voorde en ‘De Beeldenro(u)tte’ (doorontwikkeld in ‘De Sterkste Schakel’) van Margit van Schaik en Jesper Baltussen, wonnen de eerste ronde. Beide duo’s ontvingen € 2.500 om hun plan verder uit te werken en te presenteren tijdens de Rotteconferentie, alwaar de uiteindelijk winnaar bekend gemaakt werd.

Initiatiefnemers Open Oproep Poort van Noord wachten in spanning af op de bekendmaking van de winnaar

Duidelijk verschillende invalshoeken

Dat het twee zeer verschillende initiatieven waren was al bekend. Dit laat des te meer zien hoe de locatie tot de verbeelding spreekt. “Waar de één zich richt op het trekken van mensen door middel van sport, bewegen en ontspannen, richt de ander zich op het terugbrengen van natuur en rust in de stad. Dat maakte het een extra lastige keuze” aldus de jury. Jurylid Ruud Reutelingsperger maakte uiteindelijk het winnende initiatief bekend: ‘De Sterkste Schakel’.

De Sterkste Schakel’

Het initiatief ‘De Sterkste Schakel’ biedt een podium aan, en maakt gebruik van, dat wat er al is. Het gebied wordt ingericht als podium voor alles wat er zich rond de Rotte afspeelt. De samenkomst van natuur en stad is hiervoor de drager: het gebied wordt gestructureerd in delen voor de recreant en delen met ruimte voor de natuur. Een multifunctioneel tijdelijk paviljoen op één van de oevers biedt plaats aan activiteiten en vormt het belangrijkste anker voor het gebruik van het gebied. De oevers, die nu nog uit grote open vlaktes bestaan, worden door middel van maaicirkels ingekaderd waardoor plekken met meer betekenis tot stand komen. Later wordt de natuur door middel van een vrijwilligers dag verder ontwikkeld, waarbij zaadmengsels worden gestrooid, bomen worden geplant en een vijver wordt gegraven. De jury is enthousiast over het initiatief, juist vanwege de aanwezigheid van natuur en rust, in combinatie met een multifunctionele plek waar iedereen terecht kan. Hierdoor krijgt de plek volgens de jury het eigenaarschap dat nodig is om te wortelen en te groeien. Het plan biedt ook een plek voor andere activiteiten en is binnen een beperkt budget op korte termijn te realiseren.

Initiatief de Sterkste Schakel wint Open Oproep Poort van NoordRunner-up ‘Rotte, stel je voor’

Het runner-up initiatief wilt bij de Poort van Noord een plek creëren van verbinding, ontmoeten en bewegen. Een plek om te verblijven in plaats van een plek om langs te rijden. Marit en Jet schreven er een prachtig gedicht over, hier te lezen. Met hun initiatief voegen zij rondom de Poort van Noord acupunctuur functies toe om te sporten, spelen, pauzeren en te zijn. De ontwerpen zijn multifunctioneel en zorgen voor een meer gevarieerd gebruik op meerdere momenten van de dag, zoals zitplekken die tevens voor sport- en beweging te gebruiken zijn. Bij de Poort van Noord gaan we verder met de Sterkste Schakel, maar wellicht zijn er andere plekken langs de Rotte waar deze plannen goed passen. Ken jij zo’n plek? Neem dan contact op met Jet en Marit of met Stichting Plezierrivier de Rotte.

Vervolg

De winnende initiatiefnemers, Margit en Jesper, gaan met Stichting Plezierrivier de Rotte aan de slag om “De Sterkste Schakel” in de Poort van Noord te realiseren. Daarin zijn zij op zoek naar partners. De stichting zet o.a. haar netwerk hier voor in. Heeft u interesse? Neem dan gerust contact op via info@derotte.nl.