ROTTErdam Experience

ROTTErdam Experience, schoolkinderen op avontuur op het water, onder het water en op de kade!

‘Wow een kikkervisje’, ‘ik ben nog nooit op de Rotte geweest’ en ‘wat veel troep in het water’ zijn zomaar een paar reacties van kinderen tijdens de ROTTErdam Experience. Wat is het een belevenis!

Dinsdag 13 juli ontdekten de leerlingen van de Oscar Romeroschool de magische waterwereld van de Rotte. Ze werden welkom geheten door Ewoud Dekker van Stichting Plezierrivier de Rotte. De leerlingen hadden interessante vragen. Zo werd de dijkgraaf Toon van der Klugt van Hoogheemraadschap Schieland en Krimpenerwaard aangenaam verrast door de leerlingen. ‘Mag je zwemmen in de Rotte?’ en ‘Wat doet een dijkgraaf?’. Ook de wijkraad het Oude Noorden en gebiedscommissie Kralingen-Crooswijk dragen de ROTTErdam Experience een warm hart toe. Het zorgt ervoor dat de mogelijkheden van de Rotte onder de aandacht komen bij de kinderen en hun ouders. Viola Schaaff van het Oude Noorden vindt het mooi om te zien dat de kade en het water al meer verbonden zijn. ‘Op een zomerse dag zie je gezinnen heerlijk aan het water zitten en genieten. En als er dan een jochie in het water springt om te zwemmen, super!’ Grote wens van Rens van Overdam is dat er straks weer kano’s, sups en waterfietsen te huur zijn zodat jong en oud zich vermaakt op het water in de straks zo mooie groene Crooswijksebocht. En zoals Ewoud Dekker zei: ‘Toen ik 5 jaar geleden vader werd had ik een droom, dat mijn zoon zou kunnen zwemmen in de Rotte. Over twee jaar verwacht ik dat hij zijn B-diploma heeft en dat hij dan heerlijk gaat zwemmen in de Rotte en weer makkelijk de kant op kan. Daar zet ik mij voor in!’

Na een warming up verzorgd door Beter Buiten Sporten gingen de leerlingen in groepen uiteen voor de wateractiviteiten. Varen met de boswachter en samen met NatuurWijs speuren naar welke waterdiertjes er allemaal in de Rotte leven. Suppen met SUP’s

UP en plasticvissen met Plastic Whale in sloepen gemaakt van opgeviste plastic flessen en doppen! Van het opgeviste plastic wordt een gezamenlijk kunstwerk gemaakt samen met Studio IDEddy.

De Rotte, niet zomaar een rivier en voor vele kinderen onbekend terrein. Initiatiefnemers NatuurWijs en Plastic Whale zetten zich in om zoveel mogelijk Rotterdamse basisschoolleerlingen op een leuke, interactieve en ludieke manier de Rotte te laten ervaren, de natuur te ontdekken en hoe we er samen voor moeten zorgen dat er geen zwerfvuil in het water terecht komt. ROTTErdam Experience heeft indruk gemaakt op de kinderen. Dijkgraaf Toon van der Klugt: Deze kinderen zijn met zoveel aandacht, enthousiasme en creativiteit bezig met het belang van schoon water in de Rotte: daar kunnen veel volwassenen iets van leren. En je weet ook ‘Jong geleerd, is oud gedaan’, dus op naar een steeds mooiere Rotte!’