Rotterdam binnenkort 120 voedselbomen en -struiken rijker

Staatsbosbeheer vierde in 2019 haar 120-jarig bestaan. In dat jaar schonk Staatsbosbeheer 120 voedselbomen en -struiken aan stichting Plezierrivier de Rotte ten behoeve van de vergroening van de noordelijke centrumwijken de nabijheid van de Rotte in de stad Rotterdam. Op haar beurt schonk de stichting de bomen en struiken aan de gemeente Rotterdam, waarvan er inmiddels 19 zijn geplant. Op woensdag 17 maart worden de resterende 101 bomen en struiken geplant. Rotterdam is daarmee 120 voedselbomen en -struiken rijker.

Staatsbosbeheer investeerde met het geschenk zowel in de groene verbinding tussen de stad en het ommeland, als in de sociale verbinding tussen de mensen in de stadswijken. De visie, bevlogenheid en werkzaamheden van Stichting Plezierrivier de Rotte sloten hierop aan. Bewoners van Rotterdam profiteren van het geschenk; de stad wordt groener, de bomen geven schaduw, de temperatuur neemt af, het water wordt beter vastgehouden en de lucht wordt gefilterd. De meeste van de cadeaubomen en -struiken zijn vruchtdragend: Aalbessen, Amerikaanse bosbessen, Alpenbessen, Kruisbessen, appels van de rassen Jonagold en Elstar, en Gieser Wilderman en Conference peren..

Locaties vinden was een grote uitdaging

De gemeente Rotterdam, Staatsbosbeheer en stichting Plezierrivier de Rotte kozen samen de locaties voor de bomen en struiken. Dit bleek geen makkelijke opgave. Marja de Bruyn, stichting Plezierrivier de Rotte: ‘De ruimte in de stad is beperkt, ook langs de rivier de Rotte. Bij het planten van een boom, en in het bijzonder een voedselboom, komt toch meer kijken dan je in eerste instantie denkt. De meeste locaties die wij bedachten bleken niet mogelijk. Er lagen ondergrondse leidingen, onderhoud was op de betreffende plek niet mogelijk of de bomen hadden er onvoldoende ruimte. Gelukkig zijn nu toch mooie plekken gevonden. Soms iets verder van de rivier de Rotte gelegen, maar nog steeds in Rotterdam en langs de groene zones die naar de Rotte leiden.”

Pluk- en voedselleerroute door de stad

De te planten voedselbomen en -struiken komen bij het Stokviswater, het Noordplein, het Zwaanhalspark, de Gordelweg en in het Ommoordse Veld te staan. Ewoud Dekker, stichting Plezierrivier de Rotte: ‘Als de bomen geplant zijn, willen wij een wandel- en/of fietsroute maken die je langs de vruchten leidt. Een ware ‘plukroute’. Op iedere plek krijg je informatie over de bomen, de vruchten en de periode wanneer je ze kunt plukken. Ook wordt het verhaal van de rivier de Rotte verteld. Hier gaan we binnenkort mee aan de slag. Als het gereed is wordt het gepubliceerd op het platform ‘Ook dit is de Rotte’ en op de website van de stichting zelf: www.derotte.nl.’

19 bomen al eerder geplaatst

In december 2019 werd de eerste boom gepland. Een Kroosboom in Crooswijk. Symbolisch, omdat vroeger in Crooswijk de beroemde kroosbomen (Pruimenbomen) zijn gekweekt. Deze boom is geadopteerd door de kinderen van basisschool Noen. In maart 2020 werden nog eens 18 bomen geplant in Blijdorp. Ook deze werden geadopteerd. Marja de Bruyn: “Wij willen ook graag dat de scholen in de nabije omgeving de bomen die op 17 maart aanstaande geplant worden gaan adopteren. Na corona gaan we hiermee aan de slag”.