De Rotte gaat door!
Vorig jaar zijn wij het initiatief “De Rotte gaat door!” gestart. Wij wilden daarmee het signaal afgeven dat de Rotte een inspiratiebron voor ons allen kan zijn om in deze moeilijke Corona-tijden door te blijven gaan. Omgekeerd waren wij benieuwd hoe het met jullie vergaat en hoe het met de voortgang van al onze goed voornemens voor de Rotte staat? Wat betekent dit voor het ontwikkelingsperspectief voor de Rotte in zijn algemeenheid en voor elk van ons in het bijzonder, bijvoorbeeld als het gaat om jullie betrokkenheid bij de Rotte. Blijft onze agenda voor de Rotte overeind?
Dit zijn vragen, waar geen pasklaar antwoord op is. Dat komt uitdrukkelijk naar voren uit de gesprekken, die wij met een aantal partners uit ons netwerk hebben gevoerd. Wat opvalt is de grote veerkracht, waarmee mensen en organisaties met de impact van de crisis hebben weten om te gaan, en dat nog steeds doen. Niet alles, maar toch nog verbazingwekkend veel is doorgegaan, al dan niet in aangepaste vorm.
Programma’s zijn aangepast, zoals “750 jaar Dam”, of verschoven, zoals de Derde Werkconferentie, of digitaal uitgevoerd, zoals het Rottecafé. Het jaarfeest van het Waterfestival in de Crooswijkse Bocht is niet op een dag gehouden, maar in kleiner verband over een aantal weekends verspreid. Dit heeft laten zien dat het ook zo kan. Waterwijzer heeft op een paar mooie dagen in de najaarsvakantie van 2020 op de locatie De Blijde Wei toch nog heel veel kinderen van de basisscholen uit het stroomgebied van de Rotte weten te ontvangen. Het beeld is wisselend. De meeste ondernemers in het stroomgebied van de Rotte hebben het moeilijk. Maar voor gebruikers is het recreëren in de buitenlucht op en langs de Rotte juist een uitkomst gebleken. Zorgen en welzijn liggen zo soms dicht bij elkaar.
Het ontwikkelingsperspectief lonkt nog steeds. Werken aan dat perspectief gaat gewoon door en is boeiend. De kracht en potentie van het gebied worden gezien. Aan de longfunctie wordt veel waarde gehecht. Het gebiedsconcept van het Landschapspark de Rotte wordt breed omarmd. De maatschappelijk waarde ervan staat buiten kijf. De Rotte wordt echt gezien als een uniek rivier, half landelijk, half stedelijk, stromend van buiten naar binnen de stad. Een “wonderriver” volgens het Blue River Initiative van de EU.
De agenda voor de Rotte moet scherper. “Leg het accent op de gezonde stad”, is er gezegd. En ook dat “het belang van het water meer erkenning verdient”. Meermalen is er op gewezen dat de cultureel-historische betekenis van de Rotte nog niet goed uit de verf komt: “laat de canon van de Rotte tot leven komen”. Deze uitspraak kwam ook een enkele keer naar voren: “voeg aan het Landschapspark het Land van Chabot toe!”.
De stichting Plezierrivier de Rotte is een gezamenlijke waarde, die gekoesterd mag worden. De positieve en enthousiasmerende houding van de stichting wordt geroemd. Agendazettend is een sterk punt. Ofschoon 100% onafhankelijkheid niet bestaat, weet de stichting doorgaans haar verbindende rol waar te maken, menigmaal over de bestuurlijke grenzen en door inhoudelijke sectoren heen.
Samenhang, synergie en samenwerking, dat zijn de kernwaarden die wij allen delen. Juist in deze moeilijke tijden blijkt dat daar veel behoefte aan is. Versterking van die kernwaarden wordt door de meesten ondersteund. De ontwikkeling van het Landschapspark de Rotte ziet men als een manier om zowel ruimtelijk als maatschappelijk meer samenhang aan te brengen. Ieder blijft zichzelf maar maakt zo meer deel uit van een groter geheel. De voordelen van meer synergie tussen bij de Rotte betrokken partijen en organisaties worden ingezien: wederzijds profiteren van elkaars kracht en energie. Met dezelfde middelen meer kunnen bereiken. Arrangementen met elkaar aangaan verbindt en maakt elkaar sterker. De Rotte wordt door sommigen gezien als een soort testlocatie voor samenwerking, al dan niet in wisselden allianties en met gebruikmaking van elkaars netwerken: het Landschapspark de Rotte als organisatienetwerk.
Wij gaan door!
Stichting Plezierrivier de Rotte